Virtuele handelsmissie Zuid-Afrika - Fintech | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

Virtuele handelsmissie Zuid-Afrika - Fintech

Meer artikelen

Tijdens deze virtuele missie leert u meer over de ontwikkelingen en kansen op het gebied van de fintech-waardeketen.

De focus ligt hierbij vooral op:

  • betaalsystemen
  • dienstverlening van banken en verzekeraars
  • cybersecurity
  • technologieën als kunstmatige intelligentie (AI)
  • gelijkheid van kansen om toegang te krijgen tot financiële diensten (inclusieve financiering).

Ook krijgt u een beeld van projecten waarbij partijen internationaal willen samenwerken. Online matchmaking brengt u in contact met lokale bedrijven en instellingen die in deze sector actief zijn.

Voor wie?

De missie staat open voor bedrijven en kennisinstellingen die fintech-oplossingen bieden.

Zuid-Afrikaanse fintech-sector

Fintech laat in Afrika een sterke groei zien. In 2019 waren meer dan 200 fintechbedrijven actief in Zuid-Afrika. De meeste mensen hebben een smartphone en staan open voor adoptie van nieuwe technologie. Verschillende start- en scale-ups groeien hard, bijvoorbeeld de aanbieder van mobiele betalingen Yoco. Inmiddels gebruiken 120.000 kleine ondernemers Yoco's diensten.

In de 'fintech adoption index' van EY staat Zuid-Afrika op een 4e plaats. Met 82% scoort het land hoger dan Nederland, dat 73% scoort. Zuid-Afrika kent een sterke bevolkingsgroei. Dat gaat gepaard met een groeiende middenklasse. Hierdoor wordt een flinke groei voorspeld in de vraag naar financiële diensten zoals leningen, verzekeringen, digitale betalingen en vastgoed.

Financiële hart van Afrika

Zuid-Afrika is het financiële hart van het Afrikaanse continent. Johannesburg is de thuisbasis van Afrika's grootste banken: Standard Bank, ABSA, Nedbank, Rand Merchant Bank en FNB. De steden Johannesburg en Kaapstad zijn de thuisbasis van veel Afrikaanse hoofdkantoren van multinationals.

Kaapstad is een creatieve hub en kent een bruisende start-upscene. Er zijn steeds meer durfkapitalisten en vermogende particuliere investeerders ('angel investors') actief in de sector.

Naast de bancaire sector is ook de verzekeringssector in Zuid-Afrika goed ontwikkeld met bedrijven als Discovery, Liberty en Sanlam (de grootste verzekeraar van Afrika).

Uitdagingen en kansen

De ontwikkelingen in fintech gaan snel en de Zuid-Afrikaanse banken en verzekeraars passen zich in rap tempo aan. Banken zijn op zoek naar manieren om dienstverlening te verbeteren en te vergemakkelijken. Denk onder andere aan:

  • open banking (het delen van betaalgegevens)
  • betaalsystemen
  • automatisering van processen
  • beveiliging van financiële gegevens (cybersecurity)

Dit geldt voor zowel consumenten- als zakenbanken. Bijvoorbeeld in dienstverlening rondom de effectenhandel. Daarnaast liggen er kansen op het gebied van internationale betalingen, bijvoorbeeld geld dat door migranten wordt overgeboekt naar hun land van herkomst ('remittances door diaspora'). Of de toepassing van blockchaintechnologie, bijvoorbeeld in de internationale handel.

Uitdagingen liggen in inclusieve financiering: het bieden financiële dienstverlening aan het armere deel van de bevolking en het bereiken van de informele economie. Op dit gebied vinden veel digitale ontwikkelingen plaats die door de Covid-19-pandemie alleen maar versneld zijn.

Wat kunt u verwachten

Tijdens dit onderdeel van de missie leert u meer over de Zuid-Afrikaanse fintechsector. Nederlandse bedrijven die al actief zijn in Zuid-Afrika delen hun ervaringen. Ook komt u in contact met Zuid-Afrikaanse organisaties en bedrijven.

Meer weten?

Ga terug naar de voorpagina voor aanmelding en meer informatie over deze missie.