Virtuele handelsmissie in Zuidoost-Azië is uniek in zijn soort | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

verslag: Virtuele handelsmissie in Zuidoost-Azië is uniek in zijn soort

Meer artikelen

Van 12 oktober tot en met 11 december vond de virtuele handelsmissie Zuidoost-Azië plaats. Op vrijdag 11 december was de slotbijeenkomst van deze omvangrijke handelsmissie. De missie had een uitgebreid programma gericht op meerdere sectoren. Ook werd er veel gedaan op regionaal niveau. De missie opende veel deuren voor de toekomst.

Landen en sectoren

De missie was gericht op 5 landen in Zuidoost-Azië:

  • Indonesië
  • Vietnam
  • Thailand
  • Maleisië
  • Singapore

De focus lag op de volgende 3 sectoren:

  • agrifood & technologie
  • waterbeheer en -technologie
  • afvalbeheer en circulair ontwerp

De virtuele handelsmissie Zuidoost-Azië in het kort

Minister Kaag in gesprek met Luhut B. Pandjaitan, coördinerend Indonesische minister voor Maritieme Zaken en Investeringen

Paneldiscussie 'Women in business'

In Thailand en Vietnam was er veel aandacht voor het vrouwelijk ondernemerschap. De paneldiscussie 'Women in Business' inspireerde Nederlandse organisaties om te zorgen voor een meer evenwichtige verdeling tussen mannen en vrouwen. Zie voor meer informatie, de video van het webinar. 

Dutch Water Technology webinar

Tijdens de missie waren er veel online business-to-business-bijeenkomsten. Deze b2b-bijeenkomsten waren vaak gekoppeld aan grote beurzen die eveneens digitaal plaatsvonden. Dit gaf Nederlandse bedrijven een mooie gelegenheid om online potentiële lokale zakenpartners te ontmoeten. Zoals tijdens het webinar Dutch Water Technology.

ASIAWATER 2020

Maleisië nam als exposant deel aan de virtuele beurs ASIAWATER 2020. De virtuele handelsmissie en virtuele beurs ASIAWATER boden een platform om nieuwe Nederlandse technologieën en expertise onder de aandacht te brengen. Een van de hoogtepunten van dit evenement was de aanwezigheid van Henk Ovink, speciaal gezant voor internationale wateraangelegenheden van Nederland.

Malaysia-Netherlands Water Dialogue

De derde editie van de Malaysia Netherlands Water Dialogue werd georganiseerd met het Maleisische ministerie van Milieu en Water. De belangrijkste onderwerpen waren het duurzaam gebruik van grondwater en afvalwatertesten voor COVID-19.

Lanceringsceremonie Public Private Partnership

Als onderdeel van de handelsmissie had het consulaat-generaal in Ho Chi Minhstad de eer om de lanceringsceremonie voor de uitvoering van het Public Private Partnership (PPP) te houden. Daarbij werd de opdrachtbrief overhandigd. Deze opdracht biedt onder andere kansen voor Nederlandse bedrijven in Ho Chi Minhstad.

Vietnamese Mekong Delta

In deze missie-in-een-missie konden deelnemers 4 dagen virtueel de Mekong Delta bezoeken. Tijdens deze 4 dagen werden 4 webinars georganiseerd. Deze waren gericht op de verbinding tussen de sectoren agro, water en circulair.

Deze missie heeft 8 concrete initiatieven voortgebracht. Zo is er een intentieverklaring getekend door het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedelkwaliteit, de 4 vier topsectoren Agri & Food, Tuinbouw, Water en Logistiek en de Vietnam Chamber of Commerce and Industry (VCCI). Deze verklaring is bedoeld voor de oprichting van een Mekong Delta Business Platform.

De missie bood de kans om de Nederlandse watertechnologie te verbinden met de juiste partners en agro-watercombinaties.

The School of House

Er was ook een muzikaal evenement: de opening van de The School of House. Dit is een Nederlands initiatief dat de ontwikkeling van EDM (electronic dance music) in de regio moet stimuleren.

Sectoren in Singapore

Singapore organiseerde een rondetafelsessie over slimme kansen (vooral na de oogst) in de tuinbouwsector. Het hoofdonderwerp was het tegengaan van voedselverspilling. Er waren ook sessies over voedselproducerende steden. Hierin lag de focus op circulaire oplossingen.

Ook werd in Singapore een vooruitblik gegeven op de Singapore International Water Week, een evenement bestemd voor de watersector.

Succesvolle missie

"We zijn supertrots dat we een ambitieus idee in juli hebben kunnen laten uitgroeien tot een volwaardig missieconcept. Deze missie is uniek in zijn soort. Met ruim 60 evenementen in 3 sectoren en in 5 landen, en met 700 deelnemers en ondernemers", aldus Dominique Groenendijk, coördinator communicatie bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. "Daarnaast hebben we nu een mooie basis gelegd voor een virtuele ontmoetingsplaats voor zakendoen in Zuidoost-Azië. Voor nu én in de toekomst."

Medewerkers van de Nederlandse ambassade in Bangkok

Online platform wordt online community

Het informatieve online platform van de missie blijft bestaan om Nederlandse en Aziatische ondernemers met elkaar te blijven verbinden. Het wordt nu gebruikt als online community.

Organisatie

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), de Nederlandse ambassades en consulaten in Singapore, Vietnam, Indonesië, Thailand en Maleisië en NBSO Surabaya organiseerden deze missie in samenwerking met NLinBusiness, Holland Circular Hotspot, Netherlands Water Partnership (NWP) en de topsector Agri & Food.

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
De komende tijd zoeken wij testers voor het nieuwe ontwerp van onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.