Webinar Wind op zee 2040 - Ontwikkeling nieuwe aanpak en routekaart | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

verslag: Webinar Wind op zee 2040 - Ontwikkeling nieuwe aanpak en routekaart

Meer artikelen

Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat gaf tijdens de webinar een toelichting op het proces hoe te komen tot een nieuwe aanpak en routekaart voor de verdere groei van wind op zee richting 2040.

Terugkijken?

Bekijk de webinar terug via offshorewind.rvo.nl. U vindt hier ook de presentaties en de lijst met vragen en antwoorden.

Routekaart windenergie op zee 2030

Op dit moment wordt gewerkt aan het uitvoeren van de Routekaart windenergie op zee 2030. Hiermee groeit wind op zee naar totaal ongeveer 11 GW in 2030. Windenergie op zee is een van de belangrijkste pijlers van het klimaatbeleid. Daarom wordt ook na 2030 de uitrol van wind op zee voortgezet om fossiel energiegebruik verder te verduurzamen.

In december 2020 is de Noordzee Energie Outlook (NEO) gepresenteerd, met daarin een doorkijk naar de verdere groei van wind op zee tot 2050. Vanwege de lange doorlooptijden van projecten moeten we nu aan de slag om een volgende fase in het uitrollen mogelijk te maken.

Bovendien lijkt voor het behalen van de ambitieuzere klimaatdoelstelling van 55% CO2-vermidering in 2030 ook meer wind op zee voor 2030 nodig. Dit maakt het nog urgenter dat we nu aan de slag gaan.

Uitdagingen energiesysteem

Om deze volgende fase van het uitrollen van wind op zee succesvol te houden, is het nodig dat de aanpak van wind op zee toegerust blijft voor de uitdagingen die het energiesysteem kent. Om er maar een paar te noemen:

  • nieuwe windparken zullen goed moeten aansluiten in tijd;
  • locatie en energiedrager bij de ontwikkeling van vraag naar groene energie op land;
  • de koppeling met waterstof is steeds meer van belang;
  • het energiesysteem op de Noordzee zal steeds meer internationaal verbonden worden;
  • investeren in wind op zee moet ook met een groeiend aandeel hernieuwbaar rendabel blijven.
Het kabinet heeft al aangegeven dat wordt bekeken hoe de huidige aanpak van wind op zee moet worden aangepast of aangevuld om wind op zee ook met deze nieuwe uitdagingen succesvol te houden.
 

Het proces moet leiden tot een nieuwe aanpak wind op zee en een nieuwe Routekaart windenergie op zee 2040. In het webinar lichten we toe hoe we het proces willen inrichten, welke vragen we meenemen en hoe we partijen betrekken. Daarbij streven we ernaar om zorgvuldig om te gaan met alle belangen, vragen en wensen van betrokken partijen en organisaties. En de informatievoorziening zo transparant mogelijk te organiseren.

Meer weten?

Windenergie op zee

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
De komende tijd zoeken wij testers voor het nieuwe ontwerp van onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.