verslag: Werkplaats Verduurzaming bedrijventerreinen: de rol van Groen

Meer artikelen
Bedrijventerrein

Op dinsdag 12 september organiseerden de provincies Noord-Brabant en Utrecht samen met RVO.nl de Werkplaats Verduurzaming bedrijventerreinen; de rol van groen. Met zo’n 50 deelnemers was de werkplaats 'uitverkocht'. Op deze pagina vindt u een versalg van de dag, presentaties en andere downloads.

Bedrijventerrein De Hoef is een bedrijventerrein nabij station Amersfoort Schothorst dat kampte met forse leegstand. Dit komt door de neergang van de kantorenmarkt. Het grenst aan een waterwingebied en zou onderdeel moeten gaan vormen van de derde groene gordel van Amersfoort. Deze gemeente kampt daarnaast met een enorme woningbouwopgave. Sinds twee jaar wordt het bedrijventerrein omgevormd naar een woon-werkgebied. Van verschillende gebouwen zullen woningen worden gemaakt. De aandacht gaat nu uit naar de vraag hoe je tussen de kantoren een aantrekkelijke leef-woon-werk-omgeving maakt. Groene kwaliteiten speelt daarbij een belangrijke rol.

De ontvangslocatie Smarter Talents van de werkplaats is ook een voorbeeld van omvorming. Ondanks de vele leegstand zag initiatiefnemer Desiree Struijk kans voor een vergadercentrum nieuwe stijl met horeca functie. Het voormalig kantoorgebouw is nu verbouwd met aandacht voor mens en omgeving. Een deel van de parkeerplaatsen is nu een groententuin. Smarter talents helpt andere ondernemers van hun bedrijf een succes te maken.

  • Voorzitter Margreet van Gastel, ambassadeur Energieuitdagingen 20|20 heette de gasten welkom. Dit betrof een gemengd gezelschap van provincies, gemeenten, adviseurs en ondernemingen in het groen. Onder de enthousiaste leiding van Margreet gingen de deelnemers enthousiast aan de slag.
  • Hilco van der Wal liet bedrijventerrein De Hoef beleven en Robbert Snep liet oplossingen zien voor water- of hitteoverlast en beleefbaarheid. In de Buzz zetten de deelnemers hun eerste ervaringen op papier. In de middag inspireerden Owen Zachariasse, Marnic Aarts en Simon Dona. Ze lieten zien dat circulair bedrijfseconomisch zeer interessant is op Park 20|20. En ze maakten de deelnemers deelgenoot van de ondervonden hobbels en oplossingen bij Brainport Industries Campus.
  • De deelnemers waren echter het meest enthousiast over de inbreng van eigen casussen over bedrijventerreinen in Tilburg, Haarlem, Bergen op Zoom, Amersfoort en Amsterdam Green Campus. Ze vroegen om een vervolgbijeenkomst met meer ruimte voor eigen inbreng waarbij verschillende gastheren zich aanboden.

Heeft u deze werkplaats gemist? Zodra er meer bekend is, zullen we de vervolgbijeenkomst aangekondigen op de evenementenagenda van RVO.nl én op de LinkedIn pagina Vergroening bedrijventerreinen.

Presentaties en downloads en links:

Service menu right