10 jaar impact met Eurostars

Meer artikelen
Groepsfoto Eurostars op Innovatieexpo 2018

Gepubliceerd op: 8 november 2018 | Gewijzigd op: 8 november 2018

De Europese innovatieregeling Eurostars bestaat 10 jaar. Dat werd op 4 oktober tijdens de Innovatie Expo gevierd. Staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken en Klimaat benadrukte het belang van internationale innovatie en de toekomst van Eurostars.

"Eurostars helpt het mkb om de internationale markten op te gaan. Het verbetert de internationale R&D-positie van bedrijven en het opent nieuwe markten. Daarnaast was Nederland in 2008 één van de oprichters van Eurostars. Vanwege onze open economie is het logisch dat Nederlandse innovatieve start-ups en het mkb over de grenzen heen kijken voor samenwerking", zei Keijzer.infographic 10 jaar Eurostars

Eerste successen

Semlab BV was één van de eerste successen van 10 jaar geleden en keek tijdens de feestelijke sessie terug. Het bedrijf ontwikkelt onder andere beslissingsondersteuning-systemen via complexe software en kunstmatige intelligentie (artificial intelligence). Via Eurostars hebben ze zich verder kunnen ontwikkelen en toegang gekregen tot de internationale markt.

Bekijk een video over Semlab

Stormachtige groei

Een ander succesverhaal is dat van Merus, dat mede door Eurostars een notering heeft aan de Amerikaanse technologiebeurs Nasdaq. Merus BV ontwikkelt innovatieve methodes voor het bestrijden van kanker. De stormachtige groei die ze hebben doorgemaakt komt ook door ondersteuning van Eurostars, die ze meerdere keren aanvroegen

Bekijk een video over Merus

Experimenteren

Professor Paul Iske van Universiteit Maastricht vertelde in een vermakelijk betoog dat succesvolle innovaties alleen ontstaan in een omgeving waarin je mag experimenteren en mag leren van fouten. Aan het eind van de sessie was er een feestelijke awardceremonie voor alle bedrijven uit de laatste 3 Eurostarscalls.

Naast deze viering werden meerdere thematisch inhoudelijke sessies georganiseerd rondom Eurostars op gebied van smart mobility, smart industries, agro-food en circular economy.  

Ondersteuning aan start-ups

Nederland staat op de eerste plaats wat betreft het aantal high tech start-ups dat financieel door Eurostars is ondersteund, vertelde staatssecretaris Keijzer. Sinds 2014 ondersteunde Nederland 67 innovatieve start-ups met € 19 miljoen aan seedfunding via Eurostars. Dit resulteerde in € 133 miljoen aan internationale innovatieprojecten met Nederlandse start-ups.

Meer weten?

Benieuwd wat 10 jaar Eurostars voor mooie resultaten heeft opgeleverd? Bekijk de video. Of lees meer over Eurostars.

Service menu right