Service menu right

14 noodhulporganisaties werken aan toegang tot duurzame energie

Meer artikelen
OffGridBox
Gepubliceerd op: 17 september 2020 | Gewijzigd op: 23 september 2020

Op 17 september 2020 is de versnelde toegang tot duurzame en moderne energie voor mensen in noodsituaties van start gegaan. 14 humanitaire- en ontwikkelingsorganisaties werken daarbij samen met andere sectoren en particuliere bedrijven in het programma Access to Modern Energy (AME).

De hulporganisaties ontwikkelen samen met hun partners een plan van aanpak, het Joint Impact Plan. Experts op het gebied van hernieuwbare energie en samenwerking begeleiden de hulporganisaties daarbij. Ze kunnen meedoen aan een reeks workshops en krijgen individuele begeleiding.

Veel belangstelling

In 2019 zijn er met behulp van het AME-programma al 3 pilotprojecten gerealiseerd, in Ethiopië, Oeganda en Soedan. De projecten focussen op het leveren van hernieuwbare energie en het toepassen van duurzame verdienmodellen.

We deden eerder een oproep aan noodhulporganisaties om nieuwe projecten te kunnen starten binnen AME. De 14 noodhulporganisaties die nu meedoen, werken alle vanuit Nederland. Het gaat om: Artsen Zonder Grenzen, CARE, Dorcas, Habitat for Humanity, Kaalo, Mercy Corps, Mercy Ships, Oxfam Novib, Plan, Save the Children, Stichting Vluchteling, Tear, UNICEF en ZOA.

Startschot

Marriët Schuurman, directeur Stabiliteit en Humanitaire Hulp bij het ministerie van Buitenlandse Zaken, gaf het startschot voor de samenwerking tijdens het online event Focal Point Café on Access to Modern Energy. Daarbij sprak prins Jaime de Bourbon de Parme, senior adviseur private partnerschappen bij UNHCR, over het belang van privaat-publieke samenwerking in noodhulp. Thomas Fohgrub, van het Global Plan of Action, sprak over het internationaal belang van innovatieve samenwerking.

Access to Modern Energy (AME)

Toegang tot duurzame en moderne energie is een voorwaarde voor sociaal welzijn en economische ontwikkeling. De uitdaging is: hoe realiseer je een toegankelijke, veilige en het liefst duurzame energievoorziening voor mensen op de vlucht?

Het AME-programma helpt humanitaire- en ontwikkelingsorganisaties toegang tot moderne energie te vereenvoudigen, door samenwerking met andere sectoren en particuliere bedrijven. Via een innovatiemodel ondersteunt AME ambities, middelen, expertise en capaciteiten voor humanitaire innovatie met een wereldwijde impact.

AME is een initiatief van de Dutch Coalition for Humanitarian Innovation (DCHI) en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, in opdracht van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Meer weten?

Wilt u meer weten over het AME-programma? Kijk op de pagina Access to Modern Energy (AME) op de website van DCHI.