2 nieuwe SDGP-projecten voor voedselzekerheid | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

2 nieuwe SDGP-projecten voor voedselzekerheid

Meer artikelen
Gepubliceerd op: 27 januari 2021 | Gewijzigd op: 09 februari 2021

De SDG Partnerschapfaciliteit (SDGP) voor duurzame ontwikkelingsdoelen heeft subsidie verleend aan 2 nieuwe projecten. Het ene project zorgt voor duurzame agrobosbouw in Madagaskar, het andere voor een nieuwe waardeketen voor aardappelen in Irak.

Deze nieuwe projecten helpen bij het bereiken van 2 belangrijke SDGP-doelen:

 • Zorgen dat iedereen zeker kan zijn van voldoende veilige en voedzame voeding.
 • Zorgen dat het bedrijfsleven in ontwikkelingslanden zich kan ontwikkelen.

De 2 SDGP-projecten zijn:

Duurzame agrobosbouw rondom natuurparken - Madagaskar

Dit project zorgt voor het ontwikkelen van de agrobosbouw rond het nationale park Ranomafana, bij de stad Fianarantsoa. Agrobosbouw is een combinatie van landbouw en bosbouw die zorgt voor meer voedsel én voor meer verschillende soorten planten en dieren in het gebied.

Samen met de lokale bevolking

De projectpartners werken samen met de plaatselijke bevolking. Boeren planten nieuwe bomen en voedselgewassen om de agrobosbouw duurzaam te maken. Zo krijgen de boeren een actievere rol in de voedselwaardeketen.

De ontbossing stoppen

Dit project laat zien hoe ontbossing kan worden gestopt door op andere manieren landbouw te bedrijven. Deze duurzame wijze van voedselproductie kan ook beter tegen klimaatverandering. Er komen groene smalle stukken land (corridors), die de nationale parken met elkaar verbinden. De corridors beschermen en versterken zo de unieke biodiversiteit in het gebied.

De projectpartners zijn:

 • Association Fanamby;
 • Direction Régionale de l’Environnement et du Développement Durable Haute Matsiatra (DREDD);
 • Qimpexx Agri B.V.

Ontwikkelen waardeketen aardappelen in Irak

Het doel van dit project is om door economisch herstel de stabiliteit te vergroten in de Koerdische Autonome Regio in Irak. Het project gaat de waardeketen voor aardappelen versterken, zodat iedereen in de keten bijdraagt aan de groei en deelt in de resultaten.

Levensstandaard bevolking verbetert

Hierdoor kunnen kleine Iraakse boeren beter concurreren met importeurs van goedkope producten uit het buitenland. Het project schept ook banen in de regio, waardoor de levensstandaard van de mensen zal verbeteren. Het is een belangrijke stap voor het economische herstel van de regio.

De projectpartners zijn:

 • CAB International;
 • Directorate of Agriculture;
 • HZPC Holland BV;
 • Kurdistan Holland Company;
 • Stichting CABI Bioscience Nederland (CABI Nederland);
 • Universiteit van Duhok.

34 SDGP-projecten in 23 landen

Programmacoördinator SDGP Christina van der Heden, is enthousiast over de nieuwe projecten: "De SDGP-portfolio is nu compleet. Samen met de projecten van de eerste aanbesteding hebben we nu 34 projecten in 23 landen. Deze geweldige publiek-private partnerschappen zullen bijdragen aan SDG2, SDG8 en SDG17."

Meer weten en inspiratie opdoen?

We delen regelmatig informatie over SDGP-projecten en verhalen van projectpartners. Nieuwsgierig? Houd onze nieuwsbrief in de gaten.

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
De komende tijd zoeken wij testers voor het nieuwe ontwerp van onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.