In 2030 duurzame waterstof op grote schaal beschikbaar

Meer artikelen
Waterstof

Gepubliceerd op: 22 maart 2018 | Gewijzigd op: 22 maart 2018

Waterstof kan een duurzame vervanger zijn voor aardgas, benzine en diesel in 2030. Inzetbaar voor de industrie, transportsector en ook voor huizen en gebouwen. De makers van de Routekaart Waterstof 2018 pleiten wel voor meer visie, regie, investeringen en pilots op waterstofgebied.
 

Waterstof breed toepasbaar

De verwachtingen voor waterstof zijn hoog. Nederland kan met waterstoftoepassingen bij de Europese koplopers horen. Alles zit mee: de grote projecten voor offshore wind, de sterke industriepositie, de uitstekende infrastructuur en de goede kennispositie.
 
Duurzame energiesystemen raken onderling steeds meer verweven. In deze afhankelijkheden is waterstof het ontbrekende puzzelstukje, zo stelt de Routekaart. Waterstof kan namelijk markten aan elkaar koppelen, zoals windparken en de industrie.
 
Verder kan het dienen als grondstof voor chemicaliën voor de productie van bijvoorbeeld ammoniak. Ook is het een geschikte brandstof in het zwaar transport zoals vrachtwagens, schepen en treinen waar batterij-elektrische oplossingen ontoereikend zijn.
 

Wat is waterstof?

Waterstof is een energiedrager. Het is niet vrij beschikbaar in de natuur, zoals aardgas, steenkool, zon en wind. Waterstof moet je maken. Dat kan op verschillende manieren. Bijvoorbeeld via elektrolyse, waarbij water wordt gesplitst in waterstof en zuurstof met behulp van elektriciteit.
 
De Routekaart Waterstof kreeg Sandor Gaastra - directeur-generaal Energie van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat - op 7 maart aangeboden uit handen van Ulco Vermeulen - voorzitter van het TKI Nieuw Gas (Topsector Energie). De Routekaart kwam tot stand in opdracht van het ministerie van EZK. RVO.nl ondersteunt de Topsector Energie.
 

Meer weten?

Service menu right