217 kilo gedroogde haaienvinnen in beslag genomen

Meer artikelen
Gepubliceerd op: 18 april 2019 | Gewijzigd op: 18 april 2019

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) heeft 217 kilo gedroogde haaienvinnen in beslag genomen op Schiphol. De haaienvinnen komen van de zijdehaai en de grote hamerhaai. Handel in deze beschermde diersoorten is verboden.

De zijdehaai en de grote hamerhaai staan op de CITES-lijst van beschermde diersoorten. Zonder een CITES-vergunning is handel hierin verboden. Eind februari nam de douane in opdracht van RVO.nl de haaienvinnen daarom in beslag. De zending kwam uit Cuba en was bestemd voor een bedrijf in de voedselindustrie in Hong Kong.

Beschermde soorten
Er zijn wereldwijde afspraken gemaakt om diverse dier- en plantsoorten te beschermen. Deze afspraken zijn vastgelegd in de CITES-overeenkomst (Convention on International Trade in Endangered Species of wild flora and fauna). RVO.nl is verantwoordelijk voor de handhaving van overtredingen binnen CITES. Zendingen die zonder CITES-vergunning worden verhandeld, nemen wij in bewaring.

Reddeloos verloren haaien
Bart Langeveld, uitvoeringsexpert RVO.nl vertelt hierover: "Dit is een unieke vondst voor Nederland. In de 40 jaar dat ik dit werk doe heb ik nog nooit zo’n grote partij haaienvinnen onderschept zien worden. De vinnen waren waarschijnlijk bedoeld voor de haaienvinnensoep die in China helaas nog vaak wordt gegeten. Het is erg triest dat haaien hiervoor verminkt worden en daarna reddeloos verloren zijn".

Zaak tegen exporteurs
Het is nog niet duidelijk wat er met de haaienvinnen gaat gebeuren. De CITES Management Autoriteit van Cuba spant een zaak aan tegen de exporteurs. Ook kijken zij welke vissers erbij betrokken waren.

Service menu right