3 multifunctionele bouwhekken binnenkort getest

Meer artikelen

De 3 winnende innovatieve ideeën voor de SBIR-competitie functionele barrières ('funbars') zijn bekend. De 'Wall-for-All', de 'Greenbar' en de 'Parkbank' mogen in de praktijk gaan bewijzen of ze functioneel genoeg zijn.

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl), samen met de gemeentes Amsterdam, Rotterdam en Rijkswaterstaat - samen AMROR – daagden de markt uit om met originele bouwhekken te komen. Een bouwhek kan meer zijn dan alleen de scheiding tussen een bouwproject en de openbare ruimte, en bijdragen aan een betere leefomgeving.

Door een nieuw soort multifunctionele barrières te plaatsen tussen de werkzaamheden en de openbare ruimte is een deel van de overlast van bouwplaatsen te reduceren.

Winnaars

De AMROR-partners gaan deze 3 barrières in de praktijk testen:

•    Wall-for-All van TSG InnoteQ
•    GreenBar van Knipscheer Infrastructuur BV/Witteveen+Bos/Haner Infra Innovatie
•    ParkBank van Kokosystems

De Wall-for-All bestaat uit panelen met verschillende functies, die aan bestaande bouwhekken zijn te hangen. De Greenbar en de Parkbank zijn zelfstandig opgestelde wanden die ook als anti-terreurbarrières inzetbaar zijn. Bekendmaking van de testlocaties volgt later dit jaar.

Bekijk de 3 barrieres op de site van de Gemeente Amsterdam.

Gezamenlijke marktvraag

Bouwprojecten integreren in het dagelijks leven en omgevingsoverlast zoveel mogelijk beperken is een uitdaging. Amsterdam, Rotterdam en Rijkswaterstaat stellen zichzelf bij bouwprojecten continu de vraag of zij de leefbaarheid kunnen vergroten en of zij bij kunnen dragen aan oplossingen tegen fijnstof, stank, geluid, horizonvervuiling en verkeersstremmingen. Samen met RVO.nl hebben zij deze vraag vertaald in een uitvraag voor multifunctionele bouwhekken.

Proces

Marktpartijen zijn medio 2016 uitgenodigd hun voorstellen in te dienen in een open innovatiecompetitie (SBIR). Dat leverde 10 originele inzendingen op. Hierop zijn 5 haalbaarheidsstudies uitgevoerd en vervolgens 4 prototypes ontwikkeld. Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat financierde de eerste 2 fases.

Meer lezen

Lees meer over de SBIR-competitie functionele barrière.

Service menu right