Service menu right

7 projecten O2LAB programma gaan van start

Meer artikelen
Gepubliceerd op: 29 november 2019 | Gewijzigd op: 29 november 2019

Het O2LAB programma van de Rijksdienst van Ondernemend Nederland (RVO.nl) koos uit 26 projectvoorstellen 7 projecten die dit jaar nog van start gaan om ondernemerschapsonderwijs te versterken en best practices te verspreiden.

De 7 projecten die van start gaan zijn:

  • Leefwereld – HAS Hogeschool richt zich samen met ondernemers op het belang van de persoonlijke leefwereld van de beginnende ondernemer. Wat zijn de leerbehoeften van studenten en ondernemers? Tot welke leeruitkomsten leiden die om ondernemend onderwijs verder in te richten?
  • Leerbedrijf – ROC Scalda heeft een bedrijfsmatig leerbedrijf waarin studenten opdrachten uitvoeren voor bedrijven. Wat zijn successen, knelpunten en verbetermogelijkheden?
  • Ondernemende projecten – de aansluiting tussen onderwijs en bedrijfsleven kan beter. Innovatienetwerk WelZoWijs onderzoekt de succesfactoren en verbetermogelijkheden van ondernemende projecten.
  • Netwerken onderhouden – leerlingen van Vecon Business Scholen ervaren wat echt ondernemerschap is. Ondernemers, maatschappelijke organisaties en overheden zijn nauw betrokken. Hoe onderhoud je zo’n extern netwerk? Dit project beschrijft ervaringen in 20 cases.
  • Sociaal ondernemerschap – studenten van het ROC Nova College gaan aan de slag met sociaal ondernemerschap begeleid door jongerenorganisatie Young Society. Social Enterprise Lab legt de leerpunten vast voor andere mbo-instellingen.
  • Learning Labs – de Universiteit Utrecht heeft Learning Labs waarin studenten en sociaal ondernemers samenwerken. Social Enterprise Lab gaat deze praktijk overdragen aan andere onderwijsinstellingen, maatschappelijk partners en ondernemersnetwerken.
  • Match2Work – het bedrijf ProDiCo koppelt bedrijven, die leerlingen willen betrekken bij een casus, aan scholen die ruimte geven aan ondernemerschap en ondernemendheid.

Samenwerking onderwijs en bedrijfsleven

Nederland behoort economisch tot de wereldtop. Maar om die positie te behouden is een goed opgeleide, ondernemende beroepsbevolking nodig. "Ondernemerschap en ondernemende vaardigheden kun je leren. Ondernemerschapsonderwijs moet dus voor iedereen goed toegankelijk zijn in elke fase van zijn of haar leven en loopbaan", zegt Jeroen Fredriks, programmamanager van het O2LAB programma bij RVO.nl. "Voor ondernemers en onderwijs is het van groot belang om ondernemerschapsonderwijs continu te verbeteren en te blijven ontwikkelen. We zijn dan ook verheugd dat de 7 projecten door ons programma een vliegende start of doorstart kunnen maken."

Meer weten?