9 miljoen voor 5 Nederlandse innovatieve scale-ups

Meer artikelen

5 Nederlandse inzendingen zijn met hun innovaties geselecteerd voor het mkb-instrument (SME Instrument) fase 2 van Horizon 2020. De scale-ups krijgen daarmee gezamenlijk bijna € 9 miljoen aan Europese subsidie. Met het geld kunnen de bedrijven uitbreiden en hun innovatieve producten uitrollen in Europese of wereldwijde markten.

Uit 62 Nederlandse inzendingen mochten 6 mkb’ers naar de pitch ronde in Brussel. Hier presenteerden zij hun bedrijf en innovatie aan een panel van wetenschappers, investeerders en ondernemers. Van de 1644 Europese inzendingen zijn er 65 geselecteerd waaronder 5 Nederlandse voor dit competitieve instrument.    

Winnaars

De Nederlandse winnaars en hun innovaties zijn:

  • Physee: een start-up die met PowerWindows coating zonlicht naar de zijkanten van het raam getransporteerd, waar zonnecel strips in het kozijn dit omzetten in elektriciteit.
  • Biodentify meet via microbendetectie zonder te graven de mogelijkheid van olie en gasreserves onder de grond.
  • CEAD kan met hun 3D printer ter grootte van een kleine bus, hun eigen zeer sterke composiet printen voor toepassingen in de transport- en scheepvaartwereld.
  • Khondrion ontwikkelt medicijnen voor patiënten met energiestofwisselingsziekten, waarvoor momenteel geen effectieve behandeling is.
  • Bambi Medical: De ‘Bambi-Belt’ vervangt plakelektroden bij te vroeggeboren baby's door een babyvriendelijke band waardoor deze baby’s het broodnodige contact met de moeder vaker kunnen krijgen.

Bambi en Physee

Foto: de Bambi-Belt van Bambi Medical en de PowerWindows van Physee

Bekijk alle winnaars op de Engelstalige website van de Europese Commissie.

Ondersteuning RVO.nl

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) ondersteunde deze bedrijven met advies over het indienen, feedback op de voorstellen en het aanscherpen en oefenen van de pitches. Nederland is de Europese koploper als het gaat om de slaagkans tijdens de pitchrondes. Eerder dit jaar mochten 14 Nederlandse scale-ups naar Brussel, 9 kregen toen de subsidie toegekend.

Meer informatie

Horizon 2020 is het programma van de Europese Commissie om Europees onderzoek en innovatie te stimuleren. Het mkb-instrument is voor innovatieve bedrijven met de ambitie om te groeien. Tot 2020 is er budget beschikbaar voor haalbaarheidsstudies en het uitvoeren van Europese businessplannen.

Lees meer over Horizon 2020 of neem contact op met Team Iris van RVO.nl.

Service menu right