Advies Nationaal Waterstof Programma: richt op 3 sporen | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

Advies Nationaal Waterstof Programma: richt op 3 sporen

Meer artikelen
waterstof programma_header
Gepubliceerd op: 8 juli 2021 | Gewijzigd op: 08 juli 2021

Staatssecretaris Yeşilgöz-Zegerius van Economische Zaken en Klimaat (EZK) ontving woensdag 9 juli het Nationaal Waterstof Programma. Daarin staat het advies om de aandacht te richten op 3 sporen. Ontwikkel grootschalig voor de industrie, decentraal voor de regio en organiseer de randvoorwaarden.

Het doel van het programma is de waterstofbijdrage aan de energietransitie en de klimaatdoelstellingen in 2030 te halen. Deze afspraak komt uit het Klimaatakkoord.

5 industrieclusters

De grootschalige ontwikkeling is de snelle schaalvergroting van de offshore-productie (productie op zee). Dat gebeurt voor de 5 industrieclusters, het zware transport en in havens. Naast de eigen waterstofproductie is import belangrijk en de doorvoer naar onze buurlanden.

Lokale opwekking duurzame elektriciteit

De decentrale waterstofproductie wordt verbonden aan lokale opwekking van duurzame elektriciteit, de toepassing in zwaar transport, logistiek en mobiliteit en in de tijd aan de gebouwde omgeving. Op lokaal niveau helpt waterstofproductie problemen door ophoping in de elektriciteitsinfrastructuur kleiner te maken.

Breed draagvlak

Afgelopen maanden werkte de Cross-Sectorale Werkgroep Waterstof (CSWW) aan dit werkplan. Het plan beslaat de periode 2022-2025 en geeft een doorkijk naar 2030. De CSWW bestaat uit 19 organisaties voor een breed draagvlak bij de uitvoering. Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat gaf opdracht.

Meer weten?

Lees het volledige werkplan.

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
Wij zoeken regelmatig respondenten voor gebruikersonderzoek op onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.