Afvalproduct in Rotterdam blijkt miljoenen waard

Meer artikelen
haven Rotterdam

Gepubliceerd op: 22 maart 2018 | Gewijzigd op: 22 maart 2018

Verzadigde bleekaarde blijkt miljoenen waard te zijn als afvalproduct. Uit de bleekaarde kun je olie terugwinnen als biobrandstof of gebruiken voor bouwmaterialen. Je bespaart er tonnen bruikbare olie mee. Een nieuw consortium investeert miljoenen voor een nieuwe extractie-installatie in Rotterdam om het mogelijk te maken.
 

Unieke installatie

Het terugwinnen van verzadigde bleekaarde is uniek in Europa. Het proces is vrij nieuw: er zijn momenteel drie faciliteiten actief in de hele wereld, allen in Azië. Nederlandse research & development op dit vlak kunnen de installatie verder helpen verduurzamen.
 
Woensdag 14 februari kwamen Cargill, IOI Loders Croklaan en Olenex overeen de case af te ronden en een gespecialiseerde partner te werven voor de bouw en exploitatie van deinstallatie.
 
Wethouder Maarten Struijvenberg in Rotterdam: De gemeente en het Havenbedrijf Rotterdam ondersteunen dit initiatief. De installatie wordt state-of-the-art, versterkt het Rotterdamse cleantech cluster en de circulaire economie. Intussen levert het zo’n 50 banen tijdens de bouwfase en 12 permanente banen na oplevering.”
 

Bleekaarde

Bleekaarde wordt gebruikt om plantaardige olie te zuiveren. Afhankelijk van hoe intensief de bleekaarde wordt gebruikt, is de bleekaarde na enkele weken verzadigd. Op dat moment wordt het nu vooral afval. De nieuwe installatie maakt hier nieuwe grondstoffen van, onder andere door olie uit de bleekaarde terug te winnen.
 
Sabine Sagaert, Managing Director voor Europa bij Cargill Global Edible Oil Solutions: “Wij zijn enthousiast over deze kans om producten terug te winnen en te hergebruiken, die voorheen werden weggegooid. Het betekent voor ons een mooie bijdrage aan de Rotterdamse transitie richting een circulaire economie.”
 
RVO.nl is betrokken bij de oprichting van het consortium.
 

Meer weten?

 

Service menu right