Bedrijven investeren ruim € 1,5 miljard in energiebesparing

Meer artikelen
 Nieuwsbericht - Jaarverslag  EIA2017

Gepubliceerd op: 10 augustus 2018 | Gewijzigd op: 10 augustus 2018

Nederlandse bedrijven investeerden in 2017 samen voor ruim € 1,5 miljard aan investeringen in energiezuinige maatregelen. Dit blijkt uit het jaarverslag 2017 van de Energie-investeringsaftrek (EIA). De maatregelen hebben het Nederlands bedrijfsleven over 2017 naar verwachting € 135 miljoen aan voordeel opgeleverd op energiebesparende investeringen.

De energiebesparing die door deze investeringen wordt gerealiseerd, is vergelijkbaar met het jaarlijkse gasverbruik van 350.000 huishoudens. In 2017 nam zowel het aantal meldingen als het totaal gemelde investeringsbedrag voor de EIA toe. Meldingen in de industrie zijn gestegen, leidend tot een totaal geïnvesteerd bedrag van circa € 476 miljoen.

Grote investeringen

Voor transportmiddelen is een aantal grote investeringen ondersteund dit jaar, waardoor het daarmee gemoeide investeringsbedrag 2 keer hoger is in 2017 dan in 2016. Het totale investeringsbedrag binnen de land- en tuinbouw is met een percentage van 43% hard gegroeid, uitkomend op een bedrag van € 70 miljoen. Meer dan de helft van het totaal aantal meldingen voor de EIA heeft betrekking op de gebouwde omgeving.

Meest aangevraagde technieken

Net als vorig jaar zijn de meest aangevraagde technieken LED-verlichtingssystemen, warmtepompen (luchtgerelateerd), zonnepanelen voor elektriciteitsopwekking en isolatie voor bestaande constructies. Een mooi voorbeeld hiervan is de labelsprong van G naar A die ING in haar grachtenpand in Amsterdam wist te realiseren.

Hiertoe heeft ING een met EIA ondersteund pakket maatregelen genomen met onder andere de vervanging van enkel door dubbel geïsoleerd glas, een nieuwe cv-ketel in combinatie met een warmtepomp, dakisolatie en de overstap naar ledverlichting.

Energiebesparing essentieel voor energietransitie

De EIA biedt belastingvoordeel op investeringen in vernieuwende technieken die energie besparen ten opzichte van een standaardtechniek. Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat wil met de EIA een impuls geven aan investeringen in energiebesparing en duurzame economische groei, essentieel voor het behalen van de doelstellingen op het gebied van de energietransitie.

Voor alle aansprekende voorbeelden van investeringen die ondernemers met EIA hebben gedaan en voor alle verdere cijfers en duidingen, lees het EIA Jaarverslag 2017.

Service menu right