Biosintrum winnaar Nederlandse Bouwprijs 2019

Meer artikelen
Circulair gebouw - Biosintrum

Gepubliceerd op: 11 maart 2019 | Gewijzigd op: 11 maart 2019

Het Biosinstrum in Oosterwolde is winnaar geworden van De Nederlandse Bouwprijs 2019 in de categorie gebouwen. Dat is bekendgemaakt tijdens de BouwBeurs. Het Biosintrum is een kenniscentrum op het gebied van de biobased economy. Het gebouw zelf bestaat voor 80 procent uit biobased materialen.

Spijkerbroeken

In het Biosintrum zijn de vloeren van cacaoschillen. De wanden bevatten het denim van oude spijkerbroeken. Zo zitten er creatieve oplossingen in het gebouw en het gebruiksdoel blijft voorop staan. Van Gameren van Paul de Ruiter Architects:"We doen geen concessies aan kwaliteit en uitstraling."

"Als isolatiemateriaal hebben we bijvoorbeeld gekozen voor met papier ingespoten platen. Dat heeft een lagere isolatiewaarde dan traditioneel isolatiemateriaal, dus moet je het ontwerp zodanig aanpassen dat een dikkere isolatielaag geen bezwaar is."

Kennisdeling circulair bouwen

Bij het maken van dit soort keuzes is kennisdeling essentieel, weet de architect. Al in een vroeg stadium kwamen alle betrokken bij elkaar: van aannemer tot constructeur en van opdrachtgever tot installateur. Aangezien bij circulair bouwen relatief veel nieuwe materialen en technieken worden toegepast, zijn de kosten niet altijd goed vooraf in kaart te brengen. Omdat de risico’s uiteindelijk bij opdrachtgever en aannemer liggen, is het belangrijk dat zij gemotiveerd zijn.

De gemeente Ooststellingwerf heeft duurzaamheid hoog op de agenda staan. "Dat zorgt voor veel enthousiasme bij de bouwpartijen, die ook allemaal uit de regio komen. Dankzij de succesvolle samenwerking kan Biosintrum met de gemeente de omslag maken van traditioneel naar biobased bouwen.

De architect hoopt hiermee de toon te zetten voor andere bouwprojecten. “Wat mij betreft mag innovatie in de bouwwereld heel wat sneller gaan."

Transitieagenda circulair bouwen

Samen met de markt en maatschappelijke partijen wil de overheid werk maken van circulair bouwen. Binnen het rijksbrede Programma Nederland Circulair in 2050 is hiervoor een transitieagenda.

Meer weten?

Service menu right