Blog: Het kloppend hart van de Nederlandse overheid in het buitenland | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

Blog: Het kloppend hart van de Nederlandse overheid in het buitenland

Meer artikelen
Gepubliceerd op: 4 mei 2021 | Gewijzigd op: 03 juni 2021

Waar ter wereld je ook zakendoet, de Nederlandse overheid in het buitenland is er voor jou, om jou verder te helpen. Dit netwerk is wijdverspreid en je kunt altijd bij ons aankloppen, digitaal, telefonisch of face-to-face. Maar waar bestaat dit netwerk uit, wat doet dit precies voor jou als ondernemer en waar vind je het? Deze vragen hoef je na het lezen van deze blog nooit meer te stellen!

Waar vind ik de belangrijkste onderdelen van het buitenlandnetwerk?

Waar je het netwerk vindt, is afhankelijk van het land waar je zaken doet. Zo heeft niet ieder land een Nederlandse ambassade, consulaat of Netherlands Business Support Office (NBSO). Ook is niet in ieder land een Innovatieteam en Landbouwteam gevestigd. In dat geval kan de economische afdeling jou op weg helpen. Tegelijkertijd zijn er ook landen waar juist meer dan 1 NBSO of consulaat-generaal gevestigd is, zoals in China, Duitsland en de VS. Eén ding is zeker: met wereldwijd 112 ambassades, 36 consulaten en 22 NBSO's zijn we altijd dichtbij.

Elk onderdeel van het buitenlandnetwerk is goed op elkaar afgestemd, geografisch gezien maar ook qua dienstverlening. Zo zit een NBSO altijd in een andere stad dan de ambassade en het consulaat-generaal. Wil je weten hoe het netwerk van de Nederlandse overheid eruitziet in jouw belangrijkste handelslanden? Je vindt onderaan veel RVO-landenpagina's een landkaart, met daarop de netwerk-kantoren waar jij als ondernemer terecht kunt.

Waaruit bestaat dit netwerk?

Grofweg bestaat het Economisch Netwerk van de Nederlandse overheid uit de ambassades, consulaten-generaal en de NBSO's. Sectorbreed ondersteunt de economische afdeling jou als ondernemer. Daarnaast hebben verschillende ambassades een afdeling voor sectorspecifieke ondersteuning, zoals het Landbouwteam of Innovatieteam.

Gezamenlijk vormen deze onderdelen het hart van het Nederlandse economische netwerk in het buitenland. Zij vormen dé link tussen Nederland en jouw handelsland(en). Met hun uitgebreide lokale netwerk en specialistische marktkennis brengen zij je sneller in contact met de juiste zakenpartners, overheden en kennisinstellingen. Op die manier kun je sneller resultaten behalen in het buitenland. Dit noemen wij #hetNetwerkEffect.

What's in it for me?

Maar waarin kan welk onderdeel jou ondersteunen? En – nog belangrijker – what's in it for you als ondernemer om dat te doen? Om die vraag te beantwoorden stellen zij zich hieronder kort voor.

Nederlandse ambassade

De economische afdeling van de Nederlandse ambassade bevordert de aanwezigheid van het Nederlandse bedrijfsleven op de lokale markt en beschikt over medewerkers met specifieke sectorkennis. Deze afdeling helpt jou met marktinformatie, signaleert kansen en geeft advies op maat. Bijvoorbeeld rondom lokale wet- en regelgeving, het investerings- en ondernemingsklimaat en cultuurverschillen. De ambassade werkt hierbij samen met Nederlandse sectorspecifieke organisaties.

Medewerkers helpen je bovendien bij het vinden van zakenpartners en het promoten van jouw product of dienst. Ze attenderen je daarbij op interessante evenementen en introduceren je bij centrale en lokale overheden. Ambassademedewerkers weten immers de weg bij lokale instanties. Lees vooral ook deze blog als je meer wilt weten over de economische afdeling van de ambassades en consulaten-generaal.

Consulaat-generaal

Het consulaat-generaal bevordert de dialoog tussen het bedrijfsleven, kennisinstellingen en de overheid. Focus ligt daarbij op handelsbevorderende en beleidsmatige samenwerking op specifieke thema's. Welke dat zijn, hangt af van de meest kansrijke sectoren in het land. In onze buurlanden zijn dat bijvoorbeeld energietransitie, duurzame mobiliteit, logistiek, bouw & infrastructuur, chemie, circulaire economie, digitalisering en smart industry.

Netherlands Business Support Offices - NBSO's

De NBSO's zijn handelskantoren in economisch belangrijke regio's, die lokale sectorkansen signaleren en jou als ondernemer ondersteunen. Bijvoorbeeld bij het vinden van vertegenwoordigers, samenwerkingspartners, brancheorganisaties of collega-ondernemers in jouw sector. Of met het vinden van informatie over de markt, de zakencultuur of lokale wet- en regelgeving. Zij hebben daarnaast contacten met lokale overheden, die deuren kunnen openen naar nieuwe markten. Meer weten over de NBSO's? Lees dan deze blog.

Biedt het netwerk ook sectorspecifieke expertise?

Sectorbreed is er de economische afdeling om jou als ondernemer te ondersteunen. Ben je actief in de agrarische of innovatieve sector? Dan zijn er daarnaast zoals gezegd, het Landbouwteam en Innovatieteam om jou te ondersteunen. Zij zijn gevestigd in de ambassade of het consulaat-generaal van diverse landen.

Landbouw Attaché Netwerk (LAN)

Het Landbouw Attaché Netwerk is actief in 79 landen. Het zet zich in voor Nederlandse agrarische ondernemers in alle schakels van de keten, inclusief de verwerkende industrie, toelevering, techniek, dienstverlening, handel en logistiek. Op de website van het Landbouw Attaché Netwerk vind je landspecifiek nieuws, achtergrondinformatie en markttrends, maar ook een evenementenkalender en contactgegevens.

Innovatie Attaché Netwerk

Het Innovatie Attaché Netwerk is actief in 17 landen en heeft als doel verbindingen te leggen rondom innovatie, technologie en wetenschap. De landspecifieke Innovatieteams organiseren evenementen, helpen bij het vinden van (onderzoeks)partners en volgen innovatietrends. Bijvoorbeeld rondom artificial intelligence, fotonica, quantum, hightech materialen, gezondheid en automotive. Neem vooral contact op!

Hoe kan ik #HetNetwerkEffect van RVO in de praktijk ervaren?

Wil je weten waar het buitenlandnetwerk zich bevindt in jouw handelsland(en)? Kijk dan in het postenoverzicht van de Rijksoverheid (pdf). Abonneer je daarnaast op de social media-accounts van de Nederlandse diplomatieke posten in jouw handelsland(en).

Wil je actief worden in een specifiek land en #HetNetwerkEffect van RVO in de praktijk ervaren? Neem dan contact met ons op en wij koppelen je aan de juiste netwerkmedewerker. We zijn immers maar 1 stap verwijderd van jou!

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
De komende tijd zoeken wij testers voor het nieuwe ontwerp van onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.