Blog: Zakendoen in Duitsland - "Beter een goede buur dan een verre vriend" | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

Blog: Zakendoen in Duitsland - "Beter een goede buur dan een verre vriend"

Meer artikelen
Gepubliceerd op: 9 april 2021 | Gewijzigd op: 14 april 2021

Door Bettina Denker-Gosch, Business Development Coach Duitsland bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Als internationaal actieve ondernemer krijg je sinds de coronapandemie te maken met veel onzekerheid. Een stabiele factor in onze internationale handel blijkt buurland Duitsland te zijn. Niet alleen ligt het om de hoek, het land biedt ook in vrijwel alle sectoren kansen voor Nederlandse ondernemers. Op het gebied van internationale handel geldt momenteel dan ook: beter een goede buur dan een verre vriend. Maar hoe doe je dat, succesvol worden én blijven in Duitsland?

Tip 1. Lees je in

Op onze pagina over zakendoen in Duitsland vind je veel relevante informatie, bijvoorbeeld als het gaat om zakelijke kansen, het vinden van zakenpartners, een Q&A naar aanleiding van de coronapandemie en ondersteuning van de ambassade en NBSO's. Ook plaatsen we hier regelmatig nieuwsberichten, zoals deze week een bericht over de aangescherpte coronaregels.

Tip 2. Download de juiste apps

Download daarnaast de app NL Exporteert, waarin je de laatste evenementen, kansen en marktrapporten vindt en snel andere exportmarkten kunt ontdekken. Een ander mooi startpunt hiervoor is de RVO Exportwijzer, óók wanneer je nog niet zeker weet of Duitsland wel de juiste markt is voor jou als ondernemer.

Tip 3. Volg de gratis e-learning over zakendoen in Duitsland

Vers van de pers is onze gratis e-learning '10 meest gestelde vragen over zakendoen in Duitsland'. Het volgen ervan kost maar een uur van je tijd en je ontvangt een schat aan informatie. Hiermee kun je de juiste vervolgstappen zetten. Ook kun je na afloop een Q&A en samenvatting van de inhoud downloaden, waar je als ondernemer veel aan hebt.

Tip 4. Bezoek de juiste evenementen

RVO organiseert samen met netwerkpartners regelmatig seminars, matchmakingevenementen, economische missies en handelsreizen. Je vindt deze op de evenementenkalender van RVO. Zo is van 12 tot 16 april de Hannover Messe. RVO organiseert hier het evenement Digitaal Holland High Tech House, waarin de sectoren smart industry, cybersecurity en blockchain centraal staan. Op 23 september vindt de Business Day Duitsland plaats, waarop je als ondernemer inzicht krijgt in de actuele ontwikkelingen en het zakenklimaat in Duitsland.

Tip 5. Vind de juiste zakenpartners

Cruciaal bij het zakendoen in Duitsland is het vinden van de juiste zakenpartners. Nou zijn de bovengenoemde evenementen een goede eerste stap om die te vinden. Daarnaast nemen we je met Zakenpartnersupport Op Maat stap voor stap mee in jouw zoektocht naar interessante contacten.

Tip 6. Onderschat de verschillen met Nederland niet 

Tegelijkertijd is succesvol zakendoen in Duitsland zeker geen appeltje-eitje. Zo zit een Duitser anders in elkaar dan een Nederlander, is Duitsland een groot en divers land en gelden er andere regels dan in ons kleine kikkerlandje. Sterker nog: de regelgeving hangt ook af van de deelstaat waarin je zaken gaat doen. In onze gratis e-learning '10 meest gestelde vragen over zakendoen in Duitsland' (zie tip 3) leer je hier meer over.

Tip 7. Win professioneel en onafhankelijk advies in (met korting)

Vanwege die verschillen met Nederland is het goed om te sparren met een onafhankelijke adviseur, voordat je een markt als Duitsland betreedt. Weet dat je daarbij korting kunt krijgen op de advieskosten via de regeling Starters International Business (SIB). Zo is er de voucher Marktentree en de SIB Kennisvoucher om je hierbij financieel te ondersteunen.

Tip 8. Stel vragen aan onze landspecifieke adviseurs 

Last but not least: durf vragen te stellen. Onze landspecifieke adviseurs van RVO staan klaar om die vragen te beantwoorden. Gelukkig maken ondernemers daar massaal gebruik van. Sterker nog: per jaar ontvangt RVO zo'n 4.000 vragen over zakendoen over de grens. Juist nu zakendoen in veel andere landen uitdagend is, gaan steeds meer van die vragen over zakendoen in Duitsland en andere nabije markten. Dit zien we ook duidelijk terugkomen in onze trendrapportage (infographic)

Heb je behoefte aan meer informatie of dat ene duwtje in de goede richting? Aarzel niet en neem contact op met onze RVO-adviseurs. Met een gezamenlijk handelsvolume van meer dan € 172 miljard (2020) is Duitsland hoe dan ook de moeite van het onderzoeken waard. Al is het maar omdat deze markt vrijwel in onze achtertuin ligt.

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
De komende tijd zoeken wij testers voor het nieuwe ontwerp van onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.