Brandstofcellensysteem op waterstof zorgt voor CO₂-neutrale voertuigen

Meer artikelen
DKTI Transport.jpg
Gepubliceerd op: 8 april 2019 | Gewijzigd op: 30 april 2019

Zepp Solutions ontwikkelde een brandstofcellensysteem op waterstof, zonder vervuilende uitstoot. Ook is het op maat te maken voor ieder type voertuig. De start-up wil graag leverancier worden van duurzame motoren voor voertuigfabrikanten.

"Als een fabrikant dan moet kiezen voor een groene variant voor zijn huidige motoren, dan hopen we dat ze bij ons terecht komen”, vertelt Joost Kortleve. Hij is één van de oprichters van Zepp Solutions.

"Ons doel is om voertuigfabrikanten een groene technologie aan te bieden, die de huidige diesel- en benzinemotoren in bijvoorbeeld vrachtauto’s kan vervangen. Dit willen we doen via ons brandstofcellensysteem", aldus Kortleve.

Brandstofcel en elektriciteit

Als waterstof en zuurstof met elkaar reageren, wekt de brandstofcel elektriciteit op. Deze waterstof wordt als gas onder hoge druk opgeslagen in een batterij. De waterstof wordt als gas onder hoge druk opgeslagen. Dit maakt bijvoorbeeld snel tanken mogelijk.

Maatwerk voor iedere voertuigfabrikant

Het brandstofcellensysteem is eenvoudig op maat te maken voor ieder type voertuig. Zo vult deze innovatie een gat op in de markt. “Doordat we alles zelf ontwikkelen, kunnen we heel voordelig maatwerk leveren.

Subsidie van RVO.nl

Dankzij de Demonstratieregeling Klimaat Technologieën en Innovaties in Transport (DKTI-Transport) kon Zepp Solutions aan de slag met het brandstofcellensysteem. Ook voertuigfabrikant Terberg Benschop deed mee met het project.

Demonstratie van een prototype van het brandstofcelsysteem gebeurt op een yard trekker van Terberg. Deze terreintrekkers zijn ontworpen voor het rangeren van opleggers in distributiecentra en depots en op containerterminals en luchthavens.

Het doel is om in 2020 een product af te leveren dat klaar is voor de markt. Het project ontving € 500.000 subsidie. Binnenkort gaat de tender DKTI-Transport weer open.

Meer weten?

Service menu right