Circulair (ver)bouwen in 4 stappen: e-book geeft tips

Meer artikelen

Hoe kunnen we de overgang naar een circulaire economie versnellen? De transitieagenda Bouw bevat grote ambities op dit terrein. De lessen en ervaringen van de 17 koplopers uit het vernieuwde e-book 'Circulair (Ver)bouwen In 4 Stappen' geven opdrachtgevers hiervoor praktische handvatten.

Michel Schuurman overhandigde namens Nederland Circulair! het vernieuwde e-book aan Elphi Nelissen, voorzitter van de transitieagenda Bouw. Dit gebeurde tijdens de presentatie van de transitieagenda's van het Rijksbrede programma Nederland Circulair in 2050 op 15 januari 2018 in Den Haag.

Verspilling voorkomen

Bij circulair bouwen denk je vanaf het begin na over hoe je grondstoffen en producten in elkaar zet. Zodat je ze op termijn weer uit elkaar kunt halen en kunt hergebruiken, om waarde te behouden en verspilling te voorkomen.

Van lineair naar circulair

Het e-book bundelt de lessen van 2 Communities of Practice Circulair (ver)bouwen. In 4 stappen gidst het de lezer langs de belangrijkste thema's van het circulaire bouwproces:

  • Re-Think: wat is circulair bouwen? En wat betekent het voor mijn bouwproject?
  • Re-Fund: welke businessmodellen en financieringsvormen passen bij mijn project?
  • Re-Design: welke ontwerpprincipes en materialen zet ik in? Modulair, adaptief, biobased, hergebruikte materialen/producten?
  • Re-Engineer: hoe richt ik mijn bouwproces in? Denk aan bouwcoalities, het aanbestedingsproces en contractvormen.

Nederland Circulair!

De Community of Practice Circulair (ver)bouwen (2e editie, 2017) is een initiatief van het programma Nederland Circulair! Hierin werken maatschappelijke organisaties Circle Economy, De Groene Zaak, Het Groene Brein, MVO Nederland met ondersteuning van RVO.nl en het ministerie van I&W samen aan het versnellen van circulair ondernemen in het Nederlands bedrijfsleven.

Meer weten?

Foto: Jan-Kees Steenman

Service menu right