Co-create my City: studenten werken online aan beter leven in Kaapstad | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

Co-create my City: studenten werken online aan beter leven in Kaapstad

Meer artikelen
Gepubliceerd op: 19 januari 2021 | Gewijzigd op: 25 januari 2021

Welke oplossingen zie jij voor urgente uitdagingen in Zuid-Afrika? Elke 2 jaar gaan Zuid-Afrikaanse en Nederlandse studenten aan de slag met deze vraag, in de studenten-challenge #cocreateMYCITY. Door Covid-19 konden de studenten elkaar in 2020 niet in Nederland ontmoeten. Maar samenwerken kan ook online. Dat resulteerde in 3 prima ondernemersplannen.

In november 2019 was de studenten-challenge van start gegaan in Kaapstad, tijdens het bredere evenement #cocreateMYCITY. Er deden 40 Zuid-Afrikaanse en Nederlandse studenten van 7 universiteiten aan mee. De 3 winnende teams zouden in Nederland hun projectvoorstellen verder uitwerken in een 10-daagse eindmanifestatie. Zo ging dat vorige keren.

Online programma voor studenten

In 2020 bleek dat de 10-daagse challenge in Nederland niet door kon gaan door Covid-19. Maar de organisatie gaf niet op en bood de studenten een alternatief online programma met:

  • trainingen door universiteiten en projectpartners over het ontwikkelen van een idee tot een projectplan, businessplan, prototyping en testen van concepten;
  • workshops door ondernemers uit Nederland en Zuid-Afrika over ondernemerschap;
  • netwerkbijeenkomsten om hun horizon te verbreden;
  • een afsluitende demo-sessie om hun projectvoorstellen te pitchen.

Plannen voor urban farming, vervoer en water

Zo konden de 3 teams op 15 december 2020 dan toch hun projectvoorstellen presenteren, in een online demo-sessie.

  • Grubi (Green Urban Agriculture) is een voorstel voor een platform. Daar wordt het aanbod van urban farmers afgestemd op de vraag naar lokale verse producten van plaatselijke restaurants. Diensten als UberEats kunnen daar gebruik van maken.
  • WeMove is een idee om 2 concurrerende openbaarvervoerdiensten in Kaapstad te integreren. Als de minibus-taxiservice en MyCity busservice samengaan, wordt het transport goedkoper en efficiĆ«nter voor de gebruiker.
  • Working Water is een plan om zuiniger om te gaan met het schaarse water in Kaapstad. Daarvoor wordt een biologische vergister ingezet.

Belangstellenden van universiteiten, bedrijven en de gemeente Kaapstad waren uitgenodigd. Een Zuid-Afrikaanse start-up-investeerder daagde de studenten uit met kritische vragen over de uitvoerbaarheid en financiering. Zij zag interessante aanknopingspunten bij elk voorstel om tot een concrete business case te komen. De studenten kregen nuttige tips. Neso, het kantoor van Nuffic in Zuid-Afrika, blijft hen ook na dit project volgen.

Organisatie

Het virtuele programma kwam tot stand door effectieve samenwerking van Neso, Worldstartup en Noorderwind. De studenten werden begeleid door Fontys Hogeschool, Breda University of Applied Sciences, de Zuid-Afrikaanse kennisinstellingen Stellenbosch University en University of Cape Town.

RVO ondersteunt #cocreateMYCITY

RVO ondersteunt al jaren die onderdelen van #cocreateMYCITY die kansen bieden aan lokale Zuid-Afrikaanse partijen om mee te werken aan economische ontwikkeling. Het CCMC-concept wordt nu ook in andere landen ontwikkeld. Een van de onderdelen is de studenten-challenge. Die biedt een unieke kans aan studenten om zich te ontwikkelen in onderwijs en ondernemerschap en om netwerken op te bouwen.

Meer weten?

Bekijk #cocreateMYCITY activiteiten in Zuid-Afrika.

of

Neem contact op met Ariane van Beuzekom, PSD-coach Zuid-Afrika bij Rijksdienst voor Ondernemend Nederland
E: ariane.vanbeuzekom@rvo.nl

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
De komende tijd zoeken wij testers voor het nieuwe ontwerp van onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.