Service menu right

Corona in Duitsland: Belangrijkste (reis)regels op een rij

Meer artikelen
Gepubliceerd op: 23 juli 2020 | Gewijzigd op: 29 juli 2020

De laatste weken zijn de coronaregels in Duitsland versoepeld. Toch is het belangrijk om waakzaam te blijven. Ook als ondernemer moet u rekening houden met nieuwe maatregelen en lokale verschillen. Gaat u binnenkort voor een zakelijke afspraak naar Duitsland? Bereid u dan goed voor. RVO helpt u op weg.

De onderstaande tekst is korte variant over (zakelijk) reizen naar Duitsland. Lees voor meer informatie onze veelgestelde vragen over het coronavirus in Duitsland.

De grens tussen Nederland en Duitsland is tijdens de coronacrisis altijd open geweest. Dat blijft naar verwachting voorlopig ook zo. Op het hoogtepunt van de corona-uitbraak zijn er in beide landen wel enkele (reis)beperkingen ingesteld. Deze beperkingen zijn inmiddels opgeheven.

Reisadvies is geel

Het reisadvies voor Duitsland is momenteel geel. Dat betekent dat u naar Duitsland kunt reizen. Houd wel rekening met mogelijke veiligheidsrisco's in verband met het coronavirus (COVID-19). Denk hierbij aan een lokale uitbraak en de bijbehorende maatregelen (zoals lockdown). De situatie kan snel veranderen. Controleer daarom vóór vertrek altijd het reisadvies van het ministerie van Buitenlandse zaken.

Lokale verschillen en maatregelen

Het reisadvies geldt voor heel Duitsland. Er zijn echter wel verschillen tussen de deelstaten rondom het coronavirus. Zo zijn onder meer het aan Nederland grenzende Noordrijn-Westfalen en de zuidelijke deelstaten Baden-Württemberg en Beieren hard getroffen.

Op basis van het aantal gevallen en een lokale uitbraak, kan een Duitse deelstaat besluiten om per regio extra maatregelen te treffen. Dit kan onverwacht gebeuren. Controleer daarom voordat u vertrekt ook de status in een bepaald gebied via het coronadashboard van het RKI. Meer informatie over lokale maatregelen kunt u vinden op de officiële website van de desbetreffende deelstaat.

Corona-Warn-App

Als u een (zakelijke) afspraak heeft, volg dan altijd de afstands- en hygiëneregels zoals u deze ook in Nederland zou toepassen. In Duitsland wordt dit ook wel de AHA-formule genoemd (Abstand, Hygiene, Alltagsmaske). Beperk het contact zoveel mogelijk. Houdt er daarnaast rekening mee dat er in de meeste Duitse deelstaten een uitgebreidere mondkapjesverplichting geldt dan in Nederland. Controleer altijd de lokale regels.

U kunt er tot slot voor kiezen om de Corona-Warn-App van de Duitse overheid te installeren. U krijgt dan een melding als in de buurt bent geweest van iemand die besmet is (geweest) met het coronavirus. Het gebruik van deze app is niet verplicht.

Meer weten?