Coronaregels Duitsland: testverplichting voor Nederlandse (zaken)reizigers | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

Coronaregels Duitsland: testverplichting voor Nederlandse (zaken)reizigers

Meer artikelen
Gepubliceerd op: 6 april 2021 | Gewijzigd op: 06 april 2021

Op 6 april heeft de Duitse regering Nederland als hoogrisicogebied aangeduid. Dit heeft mogelijk gevolgen voor uw zakelijke reis naar Duitsland. RVO zet voor u als ondernemer de belangrijkste regels op een rij.

Belangrijk: De Nederlandse overheid raadt alle internationale reizen – inkomend of uitgaand – momenteel af. Reis alleen als het strikt noodzakelijk is.

Dit nieuwsbericht gaat over de belangrijkste coronaregels met betrekking tot reizen naar Duitsland vanuit Nederland, en wat u als ondernemer moet doen bij terugkeer. Dit nieuwsbericht wordt ná 6 april niet bijgewerkt. Controleer via de links in dit bericht de actuele situatie.

Duitsland: Nederland is hoogrisicogebied

Duitsland heeft heel Nederland aangeduid als 'hoogrisicogebied'. Dit is een zwaardere variant van 'risicogebied' waar Nederland tot nu toe onder viel. De verandering heeft te maken met het hoge aantal coronagevallen in Nederland. Door de status van 'hoogrisicogebied' moet u – ook als ondernemer – rekening houden met strengere maatregelen bij het reizen naar Duitsland.

De belangrijkste regels bij reizen naar Duitsland:

  • U moet een negatieve coronatest bij zich hebben op het moment dat u de grens oversteekt. Deze test mag niet meer dan 48 uur oud zijn.
  • U moet uw reis naar Duitsland aanmelden. Doe dit vóór vertrek.
  • De Nederlands-Duitse grens blijft open. U kunt door de Duitse politie gecontroleerd worden op de bovenstaande voorwaarden.
Daarnaast gelden er bij aankomst coronamaatregelen in Duitsland die van invloed zijn op uw zakelijke afspraak. Voor algemene (reis)informatie kunt u ook het reisadvies voor Duitsland raadplegen.
 

Transportsector uitgezonderd van Duitse testplicht

Er gelden slechts enkele uitzonderingen voor de test- en registratieplicht. Zo hoeven werknemers in de transportsector – zowel goederen als personen – geen negatieve coronatest bij zich te hebben bij het reizen naar Duitsland. Voorwaarden zijn dat zij niet langer dan 72 uur in Duitsland blijven en zich aan de lokale regels houden. Brancheorganisatie Transport & Logistiek Nederland heeft meer informatie voor chauffeurs die naar Duitsland reizen.

U hoeft zich ook niet vooraf te laten testen als u op doorreis bent, óf naar Duitsland reist zonder dat u in Nederland of een ander hoogrisicogebied bent gestopt. Het Bundesgesundheitsministeriums (BMG) heeft meer informatie over de testplicht en mogelijke uitzonderingen.

De regels bij terugkeer in Nederland

Kunt u uw reis echt niet verzetten of digitaal afhandelen? Ga dan goed voorbereid op reis. Lees voor vertrekt het reisadvies voor Duitsland goed door. Heeft u vragen over het reisadvies? Neem dan contact op met het contactcentrum van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Ook als u terugkeert uit Duitsland moet u rekening houden met een aantal maatregelen, zoals een quarantaineplicht. De Reischeck COVID-19 van de Rijksoverheid zet de belangrijkste regels op een rijtje.

Meer weten?

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
De komende tijd zoeken wij testers voor het nieuwe ontwerp van onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.