COVID-PAY zorgt voor duurzame energie in Mozambique tijdens coronacrisis | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

COVID-PAY zorgt voor duurzame energie in Mozambique tijdens coronacrisis

Meer artikelen
Gepubliceerd op: 22 december 2020 | Gewijzigd op: 12 januari 2021

Energising Development (EnDev) ondersteunt zonne-energiediensten in Mozambique via de regeling COVID-PAY. Bedrijven die zonne-energie leveren, dreigen door de coronacrisis in financiële problemen te komen. Hierdoor komt de levering van elektriciteit in gevaar. COVID-PAY zorgt ervoor dat mensen tijdens de coronacrisis toch stroom hebben.

In Mozambique kopen veel mensen die op het platteland wonen elektriciteit bij zonne-energiebedrijven via zonnepanelen op hun eigen dak. De klanten van deze bedrijven kopen deze systemen niet, maar betalen per keer dat ze energie gebruiken, op basis van hun precieze verbruik. Die methode heet pay-as-you-go (PAYGo).

Energielevering in gevaar

Mensen hebben nu minder geld door de coronacrisis. Daarom geven ze hun geld het eerst uit aan de belangrijkste levensbehoeften zoals voeding en medicijnen. Maar als klanten hun elektriciteitsrekeningen niet meer kunnen betalen, komen de energiebedrijven zelf ook in de problemen. Zonder inkomsten kunnen ze hun personeel niet betalen en komt de levering van elektriciteit in gevaar.

Hulp voor klanten én bedrijven

Het internationale partnerschap EnDev startte met de regeling COVID-PAY, om ervoor te zorgen dat mensen tijdens de coronacrisis elektriciteit kunnen blijven gebruiken en bedrijven stroom kunnen blijven leveren. Zo blijft er ook geld over voor voedsel en medicijnen.

Hoe werkt COVID-PAY?

EnDev geeft extra financiële steun aan PAYGo-zonne-energiebedrijven, op voorwaarde dat ze hun klanten blijven bedienen. De bedrijven moeten creatieve oplossingen bedenken om de klanten te helpen hun elektriciteitsrekening te betalen. Een voorbeeld hiervan is de actie '1 maand betalen, 2 maanden gratis'.

Veel bedrijven doen mee

Alle PAYGo-zonne-energiebedrijven in Mozambique hebben zich aangemeld voor COVID-PAY. 45% van hen heeft inmiddels financiële steun gekregen. Deze bedrijven leveren ruim 90% van de PAYGo-zonne-energie in Mozambique. EnDev steunt bedrijven maximaal een halfjaar lang met € 10 per klant, per maand. Hiermee zijn tot nu toe bijna 125.000 klanten en hun gezinnen geholpen.

Energising Development (EnDev)

EnDev geeft blijvend toegang tot moderne energietechnologieën en -diensten in ontwikkelingslanden.

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
De komende tijd zoeken wij testers voor het nieuwe ontwerp van onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.