Dieren kunnen niet zonder water | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

Dieren kunnen niet zonder water

Meer artikelen
Gepubliceerd op: 14 juni 2021 | Gewijzigd op: 02 juli 2021

Water is van levensbelang voor uw dieren. Zorg dat ze altijd water hebben en kunnen drinken als ze willen. Iedere dag, zeker bij warm weer.

Waarom is water zo belangrijk?

Net als een mens heeft een dier water nodig om te leven. Voldoende vers drinkwater zorgt ervoor dat een dier niet uitdroogt en dat alle lichaamsprocessen kunnen doorgaan. Water brengt ook voedingsstoffen verder door het lichaam. Daarnaast regelt het de temperatuur en zorgt het voor een gezonde vacht. Tip: Bied op meer dan één plaats vers water aan.

Warm weer, wat nog meer?

Laat dieren niet achter in de auto. Zeker bij warm weer gaat de temperatuur razendsnel omhoog. Denk bij zomerhitte ook aan een koele plek voor uw dier. En laat uw hond bijvoorbeeld lekker met water spelen. Gebruik geen ijskoud water. Daardoor trekken bloedvaten samen en wordt het nog moeilijker om lichaamswarmte kwijt te raken. Het Landelijk InformatieCentrum Gezelschapsdieren (LICG) geeft op zijn website meer informatie over hoe u uw dier koel kunt houden.

Veel voorkomende overtreding

Wij controleren samen met de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID) op dierenwelzijn. Geen vers water is een van de meest voorkomende overtredingen die we daarbij tegenkomen. Toch is het helemaal niet moeilijk om hiervoor te zorgen. De dieren moeten de hele dag door voldoende kunnen drinken. Bij warm en bij koud weer. Op die manier blijft het dier gezond.

Handige informatie

Wilt u meer weten over de regels voor de verzorging van dieren? Lees meer informatie op Dierenwelzijn. Op de website van de LICG staat ook veel informatie over het houden en verzorgen van huisdieren.

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
De komende tijd zoeken wij testers voor het nieuwe ontwerp van onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.