Duitse Bondsdag keurt UPC Agreement voor de tweede keer goed | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

Duitse Bondsdag keurt UPC Agreement voor de tweede keer goed

Meer artikelen
Gepubliceerd op: 27 november 2020 | Gewijzigd op: 27 november 2020

Op 26 november heeft de Duitse Bondsdag (de Duitse Tweede Kamer) het Unified Patent Court (UPC) Agreement goedgekeurd. Het was de tweede stemming van de Bondsdag over het rechtspraakverdrag. 

De eerste goedkeuring in 2017 is in februari 2020 door het Duitse Constitutionele Hof nietig verklaard wegens het ontbreken van de grondwettelijk vereiste 2/3 meerderheid voor goedkeuring van dit verdrag. Deze gekwalificeerde meerderheid is op 26 november in de Bondsdag nu wel ruimschoots behaald: 570 stemmen voor en 72 tegen. Hiermee is een belangrijke stap vooruit gezet. Naar verwachting zal in december de Duitse Bondsraad (de Duitse Eerste Kamer) over het wetsvoorstel stemmen. 

Europees octrooipakket stapje dichterbij

Deze Duitse ontwikkeling brengt het Europees octrooipakket een stapje dichterbij. Dit pakket bestaat uit de oprichting van een Europese octrooirechtbank - het Unified Patent Court (UPC) - en de introductie van het unitair octrooi.

Het unitair octrooi is in de kern het bestaande Europese octrooi, zoals het Europees Octrooibureau dat verleent. Het Europees Octrooibureau kent aan dat octrooi eenheidswerking toe voor de hele Europese markt, voor zover EU-lidstaten aan het unitair octrooi deelnemen. Een afzonderlijke octrooi in ieder land is daarmee niet langer nodig, want het unitair octrooi geeft de octrooihouder met één octrooi bescherming in alle deelnemende landen. Dit maakt een Europees octrooi ook voor Nederlandse ondernemers eenvoudiger en goedkoper.

Meer weten?

Lees meer over het unitair octrooi.

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
De komende tijd zoeken wij testers voor het nieuwe ontwerp van onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.