Duurzaam onderzoek naar voorbereidingen windparken op zee | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

Duurzaam onderzoek naar voorbereidingen windparken op zee

Meer artikelen
Gepubliceerd op: 28 januari 2021 | Gewijzigd op: 09 februari 2021

Samen met Fugro zetten wij in op verduurzaming van het zeebodemonderzoek in windenergiegebied IJmuiden Ver. Het onderzoekschip Despina zal biobrandstof bijmengen en hiermee circa 400 ton CO2 uitstoot besparen.

Wind op zee vormt een belangrijke pijler binnen de klimaatambities van Nederland. Voorafgaand aan de realisatie wordt het gebied waar een windpark komt uitgebreid in beeld gebracht. Er vinden onderzoeken plaats naar de kracht van de wind, de hoogte van de golven, archeologie en de samenstelling van de zeebodem. Wij willen als opdrachtgever deze onderzoeken duurzamer laten uitvoeren en zetten hiermee samen met Fugro een eerste stap.

Geotechnisch onderzoek

Fugro voert met de Despina geotechnisch onderzoek naar de zeebodem uit. De resultaten worden gebruikt voor het ontwerp van de fundatie van de windturbines en de routes voor de stroomkabels tussen de windturbines. Het onderzoek loopt van eind januari tot en met april 2021. De brandstof die gebruikt wordt bij het onderzoek bestaat voor ongeveer 20% uit geavanceerde biobrandstoffen, geproduceerd uit reststromen als oliƫn en vetten uit de industrie. Met de inzet wordt 400 ton CO2 bespaard, een vermindering van ongeveer 17%.

Inzet op verduurzaming

Als overheidsorganisatie die duurzaamheid binnen Nederland promoot, vinden wijhet belangrijk ook te kijken naar de verduurzaming van de eigen processen. Duurzaamheideisen aan opdrachten en diensten die wij aanbesteden zijn een belangrijke factor. Samenwerking met uitvoerende partijen en ondernemers dragen bij aan het verlagen van de CO2-voetafdruk van ons en Nederland als geheel.

Meer weten?

Windenergie op zee

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
De komende tijd zoeken wij testers voor het nieuwe ontwerp van onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.