E-mobiliteitsbedrijf Heliox, een inspiratie in Europa

Meer artikelen
Heliox elektrische bus

Gepubliceerd op: 24 oktober 2018 | Gewijzigd op: 24 oktober 2018

De Enterprise Europe Network Award is een prijs voor baanbrekende ideeën die ten goede komen aan lokale gemeenschappen en ook daarbuiten. Het Nederlandse bedrijf Heliox was, met hun oplaadsystemen voor elektrische bussen, één van de 5 finalisten.

Op 24 oktober won de Schotse getijdenenergie-ontwikkelaar Nova Innovation de 2018 Enterprise Europe Network Award. Andere genomineerden waren Gokmen Machinery uit Turkije, BHZ Agromat uit Polen en Wellness Telecom uit Spanje.

Revolutie in het openbaar vervoer

Het oplaadsysteem van Heliox zorgt voor een revolutie in het openbaar vervoer over de hele wereld. Hun technologie is volledig gebaseerd op het gebruik van duurzame energie om ecologische en energiebesparende elektrische voertuigen te laten rijden. Dat helpt nu al om steden over de hele wereld schoon te maken.

Tegenslagen onderweg

Ondanks het feit dat Heliox in een vroeg stadium succesvol was met pilotprojecten, kreeg het gaandeweg te maken met tegenslagen. Sommige overheden vonden het nog te vroeg om hun hele vloot aan te passen aan Heliox´s technologie en aarzelden om in een dergelijke radicale verandering te investeren.

Steun van EU-instrumentenprogramma

Met specifieke steun van het Enterprise Europe Network heeft het bedrijf € 1,5 miljoen aan financiering uit het mkb-instrumentenprogramma van de EU in de wacht gesleept. In het kader van het programma werkte Heliox samen met 2 business innovation coaches die advies gaven over het terugdringen van de operationele kosten en het optimaliseren van het ondernemingsplan voor de internationale markten. Dit was een keerpunt voor het bedrijf.

Eerste resultaten

Sindsdien heeft Heliox een aantal contracten verworven en is het product in Finland, Luxemburg, Frankrijk, Denemarken, Duitsland en lokaal in Nederland op de markt gebracht. Het bedrijf onderzoekt nu de VS, Singapore, Australië en Nieuw-Zeeland voor een eventuele toekomstige uitbreiding.

Bekijk ook de video over het project.

Service menu right