Eerste drijvende woningen met eigen energievoorziening

Meer artikelen
Drijvende duurzame waterwoning - Header

Gepubliceerd op: 18 december 2018 | Gewijzigd op: 18 december 2018

Op zaterdag 15 december zijn in Amsterdam-Noord 6 waterwoningen geplaatst. Ze zijn het begin van de eerste drijvende woonwijk in Nederland met een eigen energievoorziening. Het is een primeur waarbij de initiatiefnemers dankbaar gebruikmaakten van de regeling Experimenten elektriciteitswet.

Drijvende en duurzame woonwijk

Ongeveer 11 jaar geleden startte een groep Amsterdammers hun plannen voor een drijvende woonwijk. Ze zetten stichting Schoonschip op om de bouw van 47 woningen mogelijk te maken. Hun ambitie was om de meest duurzame drijvende wijk van Europa te realiseren.

Zelfvoorzienend energiesysteem

Een uniek onderdeel daarvan is een eigen, grotendeels zelfvoorzienend energiesysteem. Het bestaat uit: zonnepanelen, warmtepompen, individuele batterijen, en een zeer geavanceerd smart grid

Ontheffing

De collectieve energievoorziening ligt er inmiddels. Schoonschip sluit de woningen daar nu op aan. De stichting wist hiervoor met succes een ontheffing te krijgen op basis van de regeling Experimenten elektriciteitswet.

De regeling biedt ruimte om te experimenteren met decentrale, duurzame energievoorzieningen. Geslaagde experimenten kunnen aanleiding geven tot aanpassingen in de wet. Schoonschip heeft binnen de groep ontheffinghouders nu een eerste concreet resultaat geboekt.

"Hopelijk gemeengoed"

Zonder de regeling was het project niet geslaagd, stelt voorzitter Peer de Rijk van Schoonschip. Dankzij de ontheffing waren de plannen gedekt en kreeg Schoonschip partijen zoals de gemeente mee.

In 2019 komen in 2 fasen de overige woningen. Maar ook daarna zal Schoonschip zich toeleggen op voorlichting aan belangstellenden uit binnen- en buitenland. De Rijk: "Onze energievoorziening is nu een experiment. Hopelijk wordt het snel gemeengoed."

Meer weten?

Bekijk de ervaringen van Schoonschip. Wilt u ook experimenteren met decentrale, duurzame energieopwekking? Vanaf 2019 krijgt de regeling Experimenten elektriciteitswet een verruimde opzet.

Service menu right