Eerste innovatief borgstellingskrediet verstrekt voor Dartelstal

Meer artikelen
vakens in stal

De familie Ten Have Mellema ontvangt als eerste landbouwondernemer een innovatief borgstellingskrediet (BL Plus Landbouwinnovatie). Dit krediet is bestemd voor hun nieuw te bouwen Dartelstal met buitenuitloop voor het Hamletz-varken.

Via de BL Plus staat de overheid borg voor innovatieve landbouwondernemers die willen investeren in een nieuw marktconcept, product of productieproces. De investering moet gericht zijn op verduurzaming van de productie die verder gaat dan de wettelijke normen.

Verder moet de ondernemer het product onderscheidend in de markt zetten. Hiermee hoopt het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit dat de borgstelling voor landbouwinnovaties veel meer innovaties, zowel in de veehouderij als in andere sectoren, mogelijk zal maken.

Lekkerder vlees, lage CO2 foodprint

De familie Ten Haven Mellema is erg tevreden met de borgstelling. "We gaan een nieuw varkensvleesmerk in de markt zetten. We steken onze nek uit met ons nieuwe varkensvleesmerk Hamletz en de nieuw te bouwen Dartelstal met buitenuitloop. De borgstelling helpt mee in de realisatie om lekkerder vlees met meer dierenwelzijnssterren in het winkelschap te krijgen. We werken ook nog eens met voer uit de regio (o.a. lupine en granen) en een lage CO2 foodprint", aldus Annechien ten Have Mellema.

Financiering

De Rabobank financiert de Dartelstal van de familie Ten Have-Mellema. Het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit staat borg voor 70% van de bedrijfsfinanciering waar geen zekerheid tegenover staat. De regeling Borgstelling voor de landbouw, afgekort BL, is de opvolger van de Garantstelling Landbouw (GL). De BL is veel breder toepasbaar en bij voldoende perspectief sneller door een bank in te passen.
De BL Plus biedt extra mogelijkheden aan landbouwondernemers die willen investeren in duurzaamheid of innovatie. Lees meer over de BL Plus.

Service menu right