Service menu right

EU Heroes helpt lokale zonne-energie-initiatieven met financieel model

Meer artikelen
 Doddendaal_zonnecollectoren_met_kerk_header
Gepubliceerd op: 18 februari 2020 | Gewijzigd op: 31 augustus 2020

EU Heroes ontwikkelde een financieel model om lokale zonne-energie-initiatieven te analyseren. Dit maakt de start van deze initiatieven eenvoudiger en samenwerking tussen stakeholders makkelijker. De deelnemende Europese landen leverden hiervoor data aan.

Het project EU Heroes ondersteunt energie-initiatieven in lokale gemeenschappen. Jesper Juffermans werkte als adviseur energie-innovatie van RVO mee aan het model: "Enerzijds biedt het inzicht in de financiële aspecten van een initiatief, zoals het businessmodel. Anderzijds berekent het de energetische aspecten, bijvoorbeeld het aantal kilowatturen dat opgewekt wordt en de impact op het energienet."

Levensvatbare businessmodellen

Rebecca van Leeuwen-Jones van RVO coördineert het project EU Heroes: "We identificeren de barrières waar zij tegenaan lopen. We bekijken hoe die obstakels weggehaald kunnen worden. En we zoeken voorbeelden van sterke en levensvatbare businessmodellen. Energiegemeenschappen leren daarvan en kunnen zo op eigen kracht blijven bestaan. Voor netbeheerders is het gemakkelijker gemaakt om de export van zonne-energie te beheren en deze energie te integreren in energienetwerken."

Europese transitie naar duurzame energie

EU Heroes brengt stakeholders op het gebied van zonne-energie bij elkaar. Denk aan lokale coöperaties, netbeheerders en specialisten. De geleerde lessen en nieuwe inzichten worden gedocumenteerd en omgezet in beleidsaanbevelingen voor de Europese Commissie. EU Heroes draagt zo bij aan de groei van zonne-energieprojecten en de Europese transitie naar duurzame energie.

Europese samenwerking

RVO coördineert het project EU Heroes waarin 7 Europese landen samenwerken: Griekenland, Spanje, Engeland, Polen, Litouwen, Duitsland en Nederland. Het project EU Heroes loopt van 2017 tot en met 2020. Het financiële model wordt binnenkort toegepast in pilotprojecten in de deelnemende landen en staat op EU Heroes/tool.

Meer weten?