Europese prijs voor Nederlandse uitvinders Erik Loopstra en Vadim Banine

Meer artikelen
Prijsuitreiking European Inventor Award 2018

Gepubliceerd op: 7 juni 2018 | Gewijzigd op: 7 juni 2018

De Nederlandse ingenieur Erik Loopstra en de Nederlands-Russische natuurkundige Vadim Banine hebben de European Inventor Award Publieksprijs 2018 gewonnen. Ze slaagden erin effectievere microchips te ontwikkelen met behulp van extreem ultraviolet lithografie (EUVL). Hun uitvinding maakt microchips in slimme apparaten nog kleiner en slimmer.

“Banine en Loopstra hebben een onderscheidende bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van technologie die het mogelijk maakt de volgende generatie microchips op industriële schaal te produceren”, aldus president Battistelli van het Europees Octrooibureau (EOB), organisator van de uitvinderswedstrijd. “De publieksprijs is een eerbetoon voor hun bijdrage aan het in kaart brengen van de toekomst van computerchipproductie.”

Prijsuitreiking Europea Inventor Award 2018

 

Toekomst van microchipfabricage

De techniek die Loopstra en Banine met hun onderzoeks- en engineeringteams ontwikkelden, bespaart chipmakers tijd en geld in de productie van de volgende generaties van chips. Deze chips bieden ruimte aan innovaties op het gebied van consumentenelektronica, gezondheid, entertainment, zelfrijdende auto's, robotica en kunstmatige intelligentie.

Europese uitvindersprijs

Het EOB organiseert de uitvinderswedstrijd sinds 2006. Een internationale jury kent prijzen toe in 5 categorieën. Dit jaar waren 2 van de 15 genomineerden afkomstig uit Nederland. Daarnaast is er een ‘Popular Prize’ waarvoor iedereen zijn stem kon uitbrengen. De juryprijzen gingen naar andere kandidaten, de publieksprijs naar de Nederlanders.

Service menu right