Service menu right

Evaluatie Starters International Business 2012-2018 is positief

Meer artikelen
Gepubliceerd op: 17 juli 2020 | Gewijzigd op: 21 juli 2020

De 3 vouchers van de regeling Starters International Business (SIB) helpen mkb'ers goed op weg bij hun exportplannen. Met name bij het verwerven van kennis over de exportmarkten. Dat blijkt uit een evaluatie van onderzoeks- en adviesbureau Ecorys.

Ecorys heeft in opdracht van het ministerie van Buitenlandse Zaken de regeling Starters International Business (SIB) geƫvalueerd. Het onderzoek richtte zich op hoe effectief de SIB-regeling was in de periode 2012-2018, en wat de impact ervan was. De Rijksdienst voor ondernemend Nederland (RVO) voert de SIB-regeling uit in opdracht van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Evaluatie van 3 vouchers

De SIB-regeling is bedoeld om mkb'ers makkelijker de stap te laten maken naar internationale markten. In de periode 2012-2018 bestond de SIB-hulp uit 5 vouchers. Ecorys onderzocht 3 van deze vouchers:

  • Coachingvoucher
  • Missievoucher
  • Kennisvoucher voor fiscaal/juridisch advies

De conclusie van Ecorys is dat deze 3 vouchers positieve resultaten hebben laten zien. Klanten hebben na een SIB-traject meer kennis over de (mogelijke) exportmarkt. En ze hebben ook meer contacten.

Bij 30 tot 40% van de bedrijven hebben de vouchers geleid tot duurzame internationalisering van hun bedrijf. Dat wil zeggen dat internationaal ondernemen structureel onderdeel is gaan uitmaken van het bedrijf. Volgens Ecorys valt hier nog wel winst te behalen.

Aanbevelingen van Ecorys

Ecorys heeft ook aan RVO een aantal aanbevelingen gedaan om de dienstverlening te verbeteren, zoals:

  • communiceer duidelijk naar de doelgroep: wat is het doel van de SIB-regeling, en wat is de functie van iedere voucher binnen de regeling;
  • voer intakegesprekken met het deelnemende bedrijf, door RVO of een andere, onafhankelijke partij; en
  • besteed meer aandacht aan andere handels - en investeringsbevorderende diensten, vooral als het gaat om de nodige vervolgstappen.

Meer weten?

Bekijk de Infographic (pdf) voor een kort overzicht van de evaluatie van de 3 SIB-vouchers.