Evean wint Challenge Verpleeghuizen van de Toekomst | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

Evean wint Challenge Verpleeghuizen van de Toekomst

Meer artikelen
Gepubliceerd op: 21 januari 2019 | Gewijzigd op: 24 januari 2019

Evean is door een onafhankelijke jury uitgeroepen tot winnaar van de Challenge Verpleeghuizen van de Toekomst. De challenge van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport stimuleert de toepassing van innovaties in de verpleeghuiszorg.

Evean onderscheidde zich met het gebruik van slim incontinentiemateriaal. De technologie creëert meerwaarde voor verpleeghuisbewoners en zorgmedewerkers.

Slim incontinentiemateriaal

Zorgmedewerkers van het team Evean Oostergouw gebruikten het slimme incontinentiemateriaal met techniek van Abena in 2 psychogeriatrische afdelingen. Een sensor in het materiaal en een losse, persoonsgebonden clip meten hoe verzadigd het incontinentiemateriaal is. De clip verzamelt data over het plaspatroon van bewoners. De informatie is terug te lezen via een app op een smartphone. Zo kunnen de zorgverleners precies bijhouden wanneer het tijd is om bewoners te verschonen. Evean leerde hierbij van partnerinstelling Stichting Philadelphia Zorg, die het slimme incontinentiemateriaal al langer inzet.

Effecten

Het belangrijkste resultaat van het gebruik van het slimme incontinentiemateriaal is dat de kwaliteit van leven toeneemt voor de bewoners. Zorgmedewerkers weten precies wanneer het incontinentiemateriaal aan vervanging toe is. Zo hoefden zorgmedewerkers bewoners ’s nachts niet onnodig te storen en kwamen natte bedden en natte kleding minder vaak voor. Daarnaast gaven zorgmedewerkers aan dat de aanpak tijd bespaart, waardoor ze gerichter zorg kunnen verlenen op de juiste momenten.

Van routine naar persoonsgerichte zorg

Ook vertelden zorgverleners van Evean dat gebruik van het slimme incontinentiemateriaal leidde tot een nieuwe manier van kijken in de brede zin. Routineuze handelingen maakten plaats voor persoonsgerichte zorg. Hierbij stond het gesprek met de bewoner, familieleden en andere zorgverleners centraal, waarbij ze steeds opnieuw de afweging maakten in hoeverre de bewoner profiteert van het gebruik van het slimme incontinentiemateriaal. Zo veranderde incontinentie van taboe in een bespreekbaar onderwerp. Ook benadrukten zorgverleners van Evean dat meedoen aan de Challenge Verpleeghuizen van de Toekomst hen heeft geholpen om de voordelen van technologische innovaties te belichten in de verpleeghuiszorg.

Jury

De onafhankelijke jury bestond uit Eric Verkaar (directeur Zorgbelang Gelderland Utrecht), Marijke van Hees (voorzitter Raad voor Cultuur), Freya Angenent (specialist ouderengeneeskunde en medeauteur van het boek ‘Het verpleeghuis is het einde!’), Antoinette de Bont (hoogleraar in de sociologie van innovaties in de zorg aan de Erasmus Universiteit) Louise van Hoorn (verpleegkundige) en Katja van Essen (verpleegkundige). Samen kwamen zij tot de conclusie dat Evean de winnaar was.

Genomineerden

Naast Evean gebruikten 7 andere initiatieven met succes technologieën in het kader van de Challenge Verpleeghuizen van de Toekomst 2018/2019:

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
De komende tijd zoeken wij testers voor het nieuwe ontwerp van onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.