Export landbouwproducten levert Nederland 45 miljard op

Meer artikelen
Groene paprika aan plant
Gepubliceerd op: 25 januari 2019 | Gewijzigd op: 25 januari 2019

De landbouwexport leverde de Nederlandse economie vorig jaar ongeveer €45 miljard op. Dat blijkt uit onderzoek van Wageningen Economic Research (WUR) en CBS in opdracht van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV).

Het overgrote deel (€41,5 miljard) werd verdiend aan producten van Nederlandse makelij. De overige €3,5 miljard bestaat uit goederen die eerst geïmporteerd zijn en na bewerking Nederland weer verlaten.

Nederland verdient het meest aan sierteelt (€6 miljard), zuivel en eieren (€4,7 miljard), vlees (€4,1 miljard) en groenten (€3,8 miljard). Bereidingen van graan, meel en melk, dranken, fruit, levende dieren en vis- en zeevruchten leverden de economie eveneens miljarden euro’s op.

Totale export stijgt naar €90,3 miljard

In totaal werd er in 2018 voor €90,3 miljard aan landbouwgoederen geëxporteerd. Dat is een lichte groei van 0,2% ten opzichte van 2017 (€90,1 miljard).

Landbouwproducten worden vooral geëxporteerd naar Duitsland (€22,8 miljard) en België (€10,2 miljard). Samen nemen deze landen 36% van de totale Nederlandse export af. Andere belangrijke handelspartners op landbouwgebied zijn het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Italië en Spanje.

De grootste stijging wat betreft de export van landbouwproducten vinden we echter vooral terug in niet-Europese landen. Japan (een toename van €110 miljoen) en Marokko (toename van €93 miljoen) spannen de kroon. Andere grote stijgers zijn Polen (+ €86 miljoen), Rusland (+ €77 miljoen) en China (+ €66 miljoen).

Ook stijging landbouw gerelateerde export

Naast landbouwproducten exporteerde Nederland vorig jaar ook ruim €9 miljard aan landbouw gerelateerde goederen. Hieronder vallen onder meer landbouwmachines, machines voor de voedingsmiddelenindustrie, kasmaterialen, kunstmest en gewasbeschermingsmiddelen.

De export van landbouw gerelateerde goederen groeide met 3,2% ten opzichte van 2017. Ook hier zijn buurlanden Duitsland en België de grootste afnemers. Deze groei wordt volledig veroorzaakt door een toename van de uitvoer van producten van Nederlandse makelij.

Meer weten?

Meer weten over de Nederlandse landbouwexport?

Service menu right