Financiële sector vergelijkt energieprestaties openlijk

Meer artikelen
kantoor

De financiële sector heeft meerjarenafspraken gemaakt met de overheid om energie-efficiëntie te verbeteren. Enkele organisaties gaan nog een stap verder. Zij komen bijeen om hun energieprestaties te vergelijken.

Sinds 2013 komen de partijen bijeen voor het zogeheten Benchmark- en leertraject Energieprestatie Kantoren. Op initiatief van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) wisselen ze openlijk en in onderling vertrouwen ervaringen en cijfers uit.

"Reden is dat ze bijna allemaal meedoen aan het MJA3-convenant," zegt consultant Marieke Oosterbaan van Royal HaskoningDHV. "Naast het aanleveren van data, wilden ze ook van elkaar leren door vergelijk en dialoog.”

Interactief dashboard

Speciaal voor het vergelijken van de energieprestaties ontwikkelde ingenieurs- en adviesbureau Royal HaskoningDHV een interactief dashboard. Bij de laatste sessie kwamen ABN-AMRO, ING en het Rijksvastgoedbedrijf bijeen bij Royal HaskoningDHV.

In gesprek met leveranciers

Het meten is één, maar wat doe je met die gegevens? Oosterbaan: "In het leertraject kwam onder meer deze vraag naar voren: hoe neem je verschillende leveranciers mee in je ambities voor betere energie-efficiëntie? Zeker bij bijvoorbeeld het up-to-date houden van het gebouwbeheersysteem is er veel te winnen. Het slim inzetten van data geeft een solide basis om met hen in gesprek te gaan over verdere optimalisatie."

Meer inzichten verzamelen

Begin november komen de partijen bijeen voor een volgende sessie. "We nodigen meer organisaties uit om hun gegevens te delen," zegt Oosterbaan. “Want leren we meer van elkaars data en aanpak? Dan kunnen kantoren gebruikers beter comfort bieden en de footprint beperkt houden."

Hulp bij energie-efficiëntie?

Wilt u op grond van meetgegevens aan de slag met energie-efficiëntie? RVO.nl biedt u daarbij mogelijkheden voor subsidie, fiscaal voordeel, advies en ondersteuning. Bekijk de mogelijkheden op de webpagina Gebouwen.

Meer weten?

Service menu right