Financiering zonnepanelen op bedrijfspanden wordt stuk eenvoudiger

Meer artikelen
bedrijfspand

Gepubliceerd op: 4 oktober 2018 | Gewijzigd op: 4 oktober 2018

De Nederlandse bankensector heeft een standaardakte ontwikkeld voor zonne-energie. Deze akte moet de financiering van zonnepanelen door exploitanten op bedrijfspanden een stuk eenvoudiger maken.

Exploitanten vragen aan eigenaren van bedrijfsvastgoed of zij dakoppervlak willen verhuren om zonnepanelen te plaatsen. Na toestemming hebben exploitanten vaak een lening nodig van een bank voor zonnepanelen. Het gaat dan al snel om een andere bank dan degene die het bedrijfspand heeft gefinancierd.

Voor de duurzame investering moeten beide banken met elkaar in gesprek. Het leidt tot ingewikkelde procedures en veel papierwerk. Al die documenten zijn vervangen door de standaardakte. Alle banken in Nederland kunnen deze akte gebruiken.

Slechts 9% utiliteit met zon

De hoop is dat met de standaardakte het financieren en plaatsen van zonnepanelen vlotter verloopt door exploitanten. En dat meer bedrijven overstappen op zonne-energie. De potentie van zonne-energie op bedrijfspanden is groot. Slechts 9% van de utiliteitsgebouwen in Nederland heeft zonnepanelen.

Green Deal

Het initiatief voor de standaardakte komt voort uit de Green Deal Expertisecentrum Financiering Duurzame Energieprojecten. Doel van de Green Deal is om knelpunten in de financiering van duurzame energie- en besparingsprojecten weg te nemen. De standaardakte is ontwikkeld door een groep banken onder leiding van de Nederlandse Vereniging van Banken. Het plan is om ook aktes te maken voor leaseconstructies en bedrijven op erfpachtgrond.

Subsidie aanvragen

Als bedrijf kunt u subsidie aanvragen voor zonnepanelen. Maak bijvoorbeeld gebruik van:

Meer weten?

Service menu right