Fins bedrijf investeert 100 miljoen in techniek uit Nederland voor bio-olie

Meer artikelen
Houtsnippers
Gepubliceerd op: 16 april 2019 | Gewijzigd op: 24 april 2019

Het Finse Energiebedrijf Green Fuel Nordic Oy investeert 100 miljoen in een Nederlandse techniek om olie te winnen uit houtafval (pyrolyse). Deze buitenlandse investeerder gaat het houtafval omzetten naar bio-olie in een fabriek in Liekska.

Na 25 jaar onderzoek en testen in Hengelo is de techniek voor pyrolyse-olie uit restafval klaar om ook internationaal uit te rollen. Het technische adviesbureau TechnipFMC en BTG-BLT, bouwen in opdracht van Green Fuel Nordic Oy de fabriek in Liekska.

Blij en trots is Gerhard Muggen, managing director bij BTG-BTL, met deze megaorder.

Pyrolyse als duurzame energiebron Scandinavië

Het energiebedrijf start met de aanschaf van 1 fabriek voor een bedrag van € 25 miljoen. Op termijn komen er 3 fabrieken bij. Daardoor komt de totale order uit op € 100 miljoen. Muggen ziet veel kansen voor het gebruik van pyrolyse-olie als duurzame energiebron in Scandinavië. Zeker nu daar al een aantal jaren een CO2-belasting op fossiele grondstoffen geldt.

Vele toepassingen

De universiteit van Twente bedacht de oorpronkelijke techniek om via pyrolyse hernieuwbare ruwe olie uit restafval te halen. BTG Biomass Technology Group was een van de eerste spin-off bedrijven van de universiteit. Zusterbedrijf BTG-BTL ontwikkelde de techniek verder. "Pyrolyse-olie maken we uit reststromen, zoals zaagsel of bermgras. Het gaat dus niet ten koste van kostbare landbouwgrond of voedselproducten", aldus Muggen.

"Daarnaast is het relatief goedkoop om te produceren in vergelijking met andere duurzame conversietechnieken. De olie kan op allerlei manieren verwerkt worden. Bijvoorbeeld als biobrandstof voor het vrachtverkeer en de luchtvaart. Maar ik zie ook kansen voor de industrie bij de productie van stoom op hoge temperatuur."

Subsidie van RVO.nl

Dat BTG-BTL nu het internationale podium betreedt, komt onder andere door subsidie van RVO.nl. Met de subsidie Biobased Economy, en Groen Gas: Innovatieprojecten van de Topsector Energie kon het bedrijf pyrolysefabriek Empyro in Hengelo bouwen.

De SDE-subsidie was nodig voor de realisatie van het project. Empyro maakt olie uit houtresten om de fabriek van FrieslandCampina van energie te voorzien. Zo’n draaiende fabriek is noodzakelijk om klanten te laten zien dat de techniek echt werkt. Ook Green Fuel Nordic Oy kwam een aantal keer op bezoek.

Meer weten?

Service menu right