GACC en EnDev versterken samenwerking voor boost clean cooking

Meer artikelen
EnDev GaCC samenwerking clean cooking

Gepubliceerd op: 27 juli 2018 | Gewijzigd op: 27 juli 2018

De afgelopen week besloten delegaties van de Global Alliance for Clean Cookstoves (GACC) en het Energising Development Programme (EnDev) om intensiever te gaan samenwerken. Met gebundelde krachten willen zij een boost geven aan de cleancookingsector, om deze zo positief te veranderen.

Op 20 juli kwamen delegaties van de Alliance en EnDev in Den Haag bij elkaar om hun samenwerking te bespreken. Naast EnDev en GACC, onder leiding van hun nieuwe CEO Dymphna van der Lans, waren ook de uitvoerende partners SNV en Hivos uitgenodigd. Samen kwam de groep tot belangrijke conclusies. Er was een intensievere samenwerking nodig om een boost te geven aan de cleancookingsector.

Nieuwe doelen

De samenwerking wordt uitgebreid op verschillende niveaus. Zo slaan de organisaties de handen in elkaar op het gebied van internationale belangenbehartiging en outreach-activiteiten, zoals internationale evenementen. Een tweede doel is het samen ontwikkelen van een geïntegreerde aanpak, om zo te zorgen voor een vernieuwing in de cleancookingsector. Als derde doel zal er meer samenwerking zijn bij het ondersteunen van beleidsontwikkeling, inclusief de campagnes die bewustwording en gedragsverandering verbeteren.

Een laatste doel van de organisaties is het beter afstemmen van hun landspecifieke activiteiten, die gericht zijn op het versterken van nationale kookallianties. Kenia, één van de focuslanden van zowel de Alliance als EnDev, is hiervoor een goede testcase. De komende maanden wordt er een gedetailleerd plan ontwikkeld om dit operationele doel verder vorm te geven.


Een blijvende inzet voor schoon koken

Schoon koken is één van de doelen die GACC en EnDev delen. Een belangrijke reden is het feit dat bijna 3 miljard mensen geen toegang hebben tot schone en energiezuinige kooktechnologieën. Biomassa - zoals hout, mest en landbouwrestproducten - is wereldwijd de meest gebruikte energiebron in arme plattelandsgebieden. De bevolking verbrandt deze materialen vaak op inefficiënte, traditionele fornuizen en open vuren. Dit heeft rampzalige gevolgen voor het klimaat, de ontwikkeling en de gezondheid, vooral voor vrouwen en meisjes.

Sinds 2005 heeft het EnDev-programma voor 14,4 miljoen mensen betere kookoplossingen opgeleverd. Met de nieuwe samenwerkingsdoelen in gedachten, zal het programma verdergaan met het wereldwijd stimuleren van schoon koken. Wilt u meer lezen? Bekijk dan de pagina Energising Development (EnDev) voor meer informatie.

Service menu right