Gelukkig fietsland vol kennis: Nederland vergeleken met de wereld

Meer artikelen
Netherlands compared

Gepubliceerd op: 10 oktober 2018 | Gewijzigd op: 10 oktober 2018

Nederlanders behoren tot de gelukkigste mensen ter wereld, gebruiken de meeste fietsen en hebben de meest uitgebreide kennisinfrastructuur. Ondanks, of misschien wel dankzij een bescheiden grondgebied bereikt Nederland grootse dingen in vergelijking met de rest van de wereld.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken bundelde al deze kenmerken in een nieuw Engelstalig rapport: The Netherlands Compared.

Nederland is innovatief en duurzaam

Het rapport schetst het economische beeld van Nederland. Nederlanders handelen veel: maar liefst 81,4% van de bbp komt van de export. Ons land is nummer 5 van de grootste exportlanden ter wereld, waarbij het veel grotere economieën zoals het Verenigd Koninkrijk en Italië achter zich laat.

Waarom het Nederland zo goed af gaat? Dat komt deels door innovatie en een open economie. Uit het rapport komt naar voren dat Nederland een topscore op wereldniveau heeft als het gaat om innovatie. Alleen Zwitserland staat hoger. Maar ook duurzaamheid staat hoog in het vaandel. Tegen 2050 wil de regering een volledig circulaire economie hebben. Aan de hand van de internationale Sustainable Development Goals laat het rapport zien hoe ver Nederland hiermee is.

Benieuwd hoe Nederland zich meet met de rest van de wereld? In The Netherlands Compared leest u hoe het ervoor staat!

Service menu right