GEOTHERMICA opent tweede oproep voor innovatieprojecten

Meer artikelen
Logo GEOTHERMICA  - aardwarmte - geothermie
Gepubliceerd op: 6 mei 2019 | Gewijzigd op: 06 mei 2019

Nederlandse onderzoekers en het bedrijfsleven kunnen zich binnenkort opmaken voor een tweede gezamenlijke oproep van het Europese initiatief GEOTHERMICA. De eerste succesvolle joint call was in 2017 en 2018.

GEOTHERMICA is een initiatief van verschillende Europese landen. Zij willen de inzet van geothermie versnellen binnen Europa. Dat doet GEOTHERMICA onder meer door transnationale onderzoeksprogramma’s te subsidiëren. Elk land financiert daarvoor zijn eigen onderzoekers en bedrijven. Nederlandse partijen kunnen hiervoor terecht bij RVO.nl, die onder meer expertise en subsidiemogelijkheden aanbiedt.  

Nederlands succes

In de eerste selectie van GEOTHERMICA-projecten uit 2017 en 2018 zijn Nederlandse partijen heel succesvol geweest met vijf van de in totaal negen geselecteerde projecten. Een daarvan is HEATSTORE. Een project gericht op ondergrondse warmteopslag met onder meer zes Europese demonstratielocaties. Een ander mooi voorbeeld is GEOFOOD. Geothermie voorziet naast de glastuinbouw ook de visteelt van warmte voorzien. CAGE, GECONNECT en PERFORM zijn de andere projecten met een Nederlandse partij. Alle projecten zijn via de website van GEOTHERMICA te vinden.

Tweede keer

Ook dit jaar publiceert GEOTHERMICA een gezamenlijk oproep om transnationale onderzoeksprojecten in te dienen die in aanmerking komen voor financiering. Het gaat om projecten gericht op innovatieve demonstraties of technologische ontwikkelingen. In mei wordt bekend welke landen aan deze joint call meedoen en welk bedrag elk land hiervoor beschikbaar stelt. Nederland doet in ieder geval mee. Een eerste aankondiging is te vinden op de website van GEOTHERMICA.

Data

Het indienen van projectvoorstellen gebeurt in twee rondes. Op uiterlijk 13 september 2019 kunnen partijen hun projectvoorstel indienen voor de preproposal-ronde. Uiterlijk 11 november 2019 maakt GEOTHERMICA bekend welke projectvoorstellen doorgaan voor de full proposal-ronde. Die ronde sluit op 31 januari 2020. Meer informatie volgt binnenkort op de website van RVO.nl. Zet voor nu alvast bovenstaande data in uw agenda.

Meer weten?

Service menu right