Getekend en geketend: Kansen voor Nederlandse blockchainsector in Singapore

Meer artikelen
Merlion in Singapore
Gepubliceerd op: 5 juli 2019 | Gewijzigd op: 05 juli 2019

Op 21 juni 2019 tekende een consortium van Nederlandse bedrijven en kennisinstellingen een samenwerkingsverband met de Nederlandse overheid. Deze samenwerking is mogelijk door het Partners for International Business Programma (PIB), Blockchain solutions Netherlands-Singapore.

Krachten bundelen

Nederland en Singapore zijn beide groot op het gebied van blockchain-ecosystemen. Nederland is goed in creativiteit en experimenteren. Singapore blinkt weer uit in de implementatie van ambitieuze projecten. Het doel van deze PIB is dan ook om:

  • de Nederlandse en Singaporese blockchain-ecosystemen bij elkaar te brengen, de krachten te bundelen en wereldwijde blockchaintoepassingen en -oplossingen te ontwikkelen.
  • de Nederlandse concurrentiepositie van de blockchainsector te verbeteren op het gebied van logistiek en infrastructuur, smart cities, digital health en overheidsdiensten in Singapore.

Smart Nation

Nederland bewijst zich al als koploper op het gebied van blockchain met vele werkende projecten, use cases en proof of concepts. De blockchain innovatiemissie naar Singapore in november 2018 toonde aan dat er veel potentie is voor een bilaterale samenwerking tussen beide landen. Ook bleek dat Singapore een kansrijke markt is voor de Nederlandse blockchainsector.

Singapore heeft de ambitie om de eerste 'slimme' natie ter wereld te worden met een digitale economie, overheid en samenleving. Blockchaintechnologie is te zien als de volgende stap in de informatie- en netwerksamenleving. De technologie heeft een grote impact op de economie en handel. Het kan de relatie tussen de overheid en de burger herdefiniëren op het gebied van datadeling, transparantie en vertrouwen. Ook Singapore heeft daarom steeds meer aandacht voor blockchainoplossingen.

Consortium

Het Dutch Blockchain Coalition coördineert het PIB-cluster en bestaat uit: Rabobank, TNO, Ledger Leopard, Kryha, Unchain.io, The Hague Security Delta. Samenwerkingspartners zijn ICTU en Deltares.

Aan de publieke zijde zijn de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland en de Nederlandse ambassade in Singapore betrokken. En ook de ministeries van Buitenlandse Zaken, van Economische Zaken en Klimaat, van Justitie en Veiligheid, van Infrastructuur en Waterstaat.

Service menu right