Gevolgen van COVID-19 voor internationale projecten | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

Gevolgen van COVID-19 voor internationale projecten

Meer artikelen
Gepubliceerd op: 20 mei 2021 | Gewijzigd op: 20 mei 2021

Heeft de coronapandemie gevolgen voor de kansen van Nederlandse bedrijven om internationale tenders te winnen en projecten uit te voeren? Om dit te onderzoeken voerde I&O Research een klantonderzoek voor ons uit.

Ons Team Internationale Organisaties (TIO) helpt Nederlandse bedrijven bij de voorbereiding op tenders van multilaterale banken en internationale organisaties. Dit willen we zo goed mogelijk doen, ook tijdens en na de coronacrisis. Het klantonderzoek helpt ons hierbij. Zo weten we hoe we het beste kunnen inspelen op de gevolgen van deze crisis.

Bedrijven betrekken bij tenderproces

Van januari tot en met maart 2021 voerde onderzoeksbureau I&O gesprekken met verschillende consultants, producenten en bouwbedrijven. Per sector is onderzocht wat de gevolgen zijn op de korte én de lange termijn. De bevindingen vindt u op deze pagina.

Uit het klantonderzoek blijkt dat bedrijven graag zo vroeg mogelijk bij het tenderproces betrokken willen zijn; het liefst al in de projectontwikkelingsfase. Hierin kan TIO een belangrijke rol spelen.

Liever lokaal aanwezig, dan online contact

Op korte termijn zijn de gevolgen van de coronacrisis vooral te merken bij nieuwe projecten. Bedrijven vinden het lastig om nieuwe klussen te krijgen via online contact. Voor producenten is het moeilijk om de productie op peil te houden. Bouw- en infrabedrijven kregen te maken met een stijging in kosten en met mentale gevolgen voor het personeel. De algemene conclusie is dat lokale aanwezigheid momenteel nóg belangrijker is voor de gunning en uitvoering van projecten.

Bedrijven in gezondheidszorg meest positief

Bedrijven zijn voor de lange termijn kritischer over winkansen en de haalbaarheid van tenders. De bouwsector gaat de toekomst met onzekerheid tegemoet. Het is voor deze sector een uitdaging om voldoende projecten in de pijplijn te houden. Momenteel profiteren bouwbedrijven nog van deals, die voor de coronacrisis zijn gesloten. Tijdens de crisis is acquisitie moeilijker geworden.

Consultants voelen de minste gevolgen van de crisis. Zij verwachten zelfs meer vraag door de klimaatverandering. Hier zien de bouw- en goederensector ook kansen in. Opvallend is dat bedrijven in de gezondheidszorg het meest positief zijn over de toekomst.

Follow up

TIO wil bedrijven meer steunen bij het zakendoen met internationale organisaties. Het team gaat zich inzetten op thema's rondom klimaatverandering. En op de duurzame oplossingen die Nederlandse bedrijven hebben voor maatschappelijke uitdagingen. TIO wil ervoor gaan zorgen dat bedrijven al tijdens de projectontwikkeling in contact komen met de beslissers ter plaatse. Ook wil het team bedrijven beter positioneren bij de internationale organisaties en banken.

Op de korte termijn organiseert TIO een workshop over risicomanagement en contractbeheer. Met deze kennis kunnen bedrijven voorkomen dat projecten tijdens de coronacrisis meer kosten dan ze opleveren.

Meer weten?

Heeft u vragen of wilt u meer weten over dit onderzoek? Neem contact met ons op via tio@rvo.nl.

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
Wij zoeken regelmatig respondenten voor gebruikersonderzoek op onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.