Goede gezondheidszorg voor Nicaragua met steun van ORIO/DRIVE | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

Goede gezondheidszorg voor Nicaragua met steun van ORIO/DRIVE

Meer artikelen
Gepubliceerd op: 25 januari 2018 | Gewijzigd op: 01 juli 2020

In Managua, de hoofdstad van Nicaragua, is op 22 januari 2018 een nieuw ziekenhuis geopend. Lokale en internationale bedrijven werkten samen aan de bouw, met financiële steun van het ORIO-programma.

Lokale en internationale samenwerking

Lokale en internationale bedrijven werkten succesvol samen aan de bouw van het ziekenhuis, de levering en installatie van medische apparatuur en het opleiden van personeel. Het Nederlandse bedrijf AMPC heeft het haalbaarheidsonderzoek in de ontwikkelingsfase van het project gedaan.

Via het ORIO-programma financierde het ministerie van Buitenlandse Zaken $ 20 miljoen van de totale projectkosten van $ 90 miljoen. De Nicaraguaanse overheid financierde een deel van de kosten met een lening van de Central American Bank for Economic Integration.

Het ziekenhuis, Hospital Fernando Vélez Paiz, heeft 300 bedden, 80 extra bedden voor dagbehandelingen, operatiekamers, behandelkamers, consultatieruimten en moderne apparatuur. Er werken 1.100 mensen, van artsen en verpleegkundigen tot ondersteunend en technisch personeel.

Gezondheidszorg voor iedereen

Managua is een snelgroeiende stad met ruim 1 miljoen inwoners. Om aan de groeiende vraag naar extra medische voorzieningen te voldoen, was een nieuw ziekenhuis hard nodig. Het ziekenhuis staat in een van de armere delen van de stad. Het biedt gratis gezondheidszorg aan de inwoners uit het hele land.

Nicaragua is na Haïti het armste land op het westelijk halfrond. Toch is het niveau van de gezondheidszorg goed in vergelijking met veel andere ontwikkelingslanden. In Nicaragua kan iedereen gratis een arts of ziekenhuis bezoeken.

Te bouwen ziekenhuis in Bilwi

Het ministerie van Buitenlandse Zaken blijft bijdragen aan goede en toegankelijke gezondheidszorg in Nicaragua. Op 31 mei 2017 sloot het ministerie een overeenkomst met de Nicaraguaanse overheid voor een bijdrage aan een nieuw ziekenhuis in Bilwi, een stad in het Noordoosten van Nicaragua aan de Caribische kust. Deze financiële bijdrage aan de bouw en inrichting van het ziekenhuis komt uit het programma DRIVE.

De verwachting is dat de bouw start in de tweede helft van 2018. Het ziekenhuis is waarschijnlijk eind 2020 klaar.

ORIO en DRIVE

ORIO staat voor Ontwikkelingsrelevante Infrastructuurontwikkeling. Het programma stimuleert de ontwikkeling, implementatie en exploitatie van goed functionerende projecten voor publieke infrastructuur in ontwikkelingslanden. ORIO is inmiddels stopgezet. Lopende projecten worden volgens afspraak voltooid.

DRIVE is het nieuwe aangepaste programma voor publieke infrastructuur. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) voert de programma's uit in opdracht van het ministerie van Buitenlandse Zaken.
 

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
De komende tijd zoeken wij testers voor het nieuwe ontwerp van onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.