Service menu right

Handelsakkoord EU-Vietnam: boost voor onderlinge handel

Meer artikelen
Gepubliceerd op: 30 juli 2020 | Gewijzigd op: 30 juli 2020

Op 1 augustus treedt het EU-handelsakkoord met Vietnam in werking. Vietnam is na Singapore het tweede ASEAN-land dat een handelsakkoord sluit met de Europese Unie (EU).

Het handelsverdrag is goed nieuws voor exporteurs en importeurs in de EU en Vietnam. Het verdrag maakt het voor de EU en Vietnam makkelijker en goedkoper om producten of diensten op elkaars markt te brengen.

De afspraken moeten de onderlinge handel tussen de EU en Vietnam stimuleren. Ook hebben de EU en Vietnam afspraken gemaakt over handel en duurzame ontwikkeling, bijvoorbeeld op het gebied van arbeidsrechten.

99% van de invoerrechten weg

Direct bij het ingaan van het handelsakkoord schaft Vietnam de invoerrechten op ongeveer 65% van de EU-producten af. De overige invoerrechten worden binnen een periode van maximaal 10 jaar afgeschaft. Zo gaan de invoerrechten voor zuivel uit de EU van 20% naar 0% over 5 jaar.

Andersom schaft de EU per 1 augustus invoerrechten op 71% van Vietnamese producten af. Het grootste deel van invoerrechten op overige producten verdwijnt binnen een periode 7 jaar. Op die manier verdwijnen binnen 10 jaar 99% van de onderlinge invoerrechten.

Gelijke behandeling overheidsopdrachten

Het handelsakkoord bevat ook afspraken die niet over tarieven gaan. Denk aan het verdwijnen bepaalde technische belemmeringen.

Daarnaast komen bedrijven uit de EU vanaf 1 augustus in aanmerking voor bepaalde opdrachten van de Vietnamese overheid. Het is de bedoeling dat Europese bedrijven hierbij gelijk worden behandeld als Vietnamese.

Meer weten?

  • Lees hoe handelsakkoorden positief kunnen uitpakken voor uw export op onze pagina over het Handelsverdrag EU – Vietnam.
  • Bekijk daarnaast onze tabel bij handelsakkoorden om te weten wat u precies moet doen om te profiteren van het handelsakkoord met Vietnam, of met een ander land.
  • Om op de hoogte blijven van het laatste nieuws, kunt u terecht op de pagina over het EU-Vietnam-handelsakkoord van de Europese Commissie
  • In ECHO-bericht nr. 35 vindt u informatie over hoe u kunt profiteren van dit handelsakkoord.