Havenontwikkeling biedt perspectief aan Senegalese vissers

Meer artikelen
Gepubliceerd op: 5 december 2018 | Gewijzigd op: 06 december 2018

Er wordt hard gewerkt aan het opknappen van de oude vissershaven van Ziguinchor in Senegal. Dit gebeurt dankzij een ORIO-project dat gezamenlijk wordt gefinancierd door de Senegalese en Nederlandse overheid. De visindustrie in de arme regio Casamance krijgt hierdoor een impuls. Een ideale kans voor plaatselijke vissers om hun inkomsten te verbeteren.

Afgelopen week was de feestelijke start van het project. Op 29 november 2018 legden de Senegalese Minister van Visserij en Maritieme Economie en de Nederlandse ambassadeur de eerste steen voor de bouw van een nieuwe vissershaven. De ontwikkeling van de haven is een manier om de plaatselijke bevolking betere economische kansen te bieden.

Plaats voor grotere boten

De verouderde vissershaven ligt aan de rivier Casamance. De ontwikkeling ervan is onderdeel van een groter ORIO-project om de economische mogelijkheden van de stad Ziguinchor beter te benutten. Er zijn al grote stappen gemaakt. Zo is de rivier uitgebaggerd, wat heeft gezorgd voor veel meer personen- en vrachtverkeer. Nu ook de vissershaven wordt aangepakt, groeien de kansen voor plaatselijke vissers verder.

Met de bouw van een nieuwe kade kunnen grote vissersboten gemakkelijk aanmeren bij de haven. Samen met nieuwe faciliteiten zoals een koelcel, hangar, portierswoning en toiletgebouw wordt de vissershaven opgeknapt tot een haven naar internationale maatstaven. De planning is dat alles eind 2019 klaar is, waarna de haven minstens 40 ton vis per dag kan overslaan, onder hygiënische omstandigheden. Dit kan de opbrengst voor vissers flink verbeteren.

Economisch sterker havengebied met ORIO

Ontwikkelingsrelevante Infrastructuurontwikkeling (ORIO) is een programma dat de publieke infrastructuur in ontwikkelingslanden stimuleert. RVO.nl voert het programma uit in opdracht van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Dit specifieke ORIO-project in de stad Ziguinchor - in een van de armere gebieden in Senegal - is erop gericht om het havengebied economisch sterker te maken. Concrete ontwikkelingen zoals vernieuwing van de vissershaven, maar ook hulp in de vorm van technische ondersteuning bij toekomstige projecten, kunnen zo bijdragen aan meer welvaart in het gebied Casamance.

Nieuwsgierig naar andere ORIO-projecten? Bekijk alle ORIO-projecten voor een overzicht.

Service menu right