Het handels- en samenwerkingsakkoord met het VK: dit moet u weten | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

Het handels- en samenwerkingsakkoord met het VK: dit moet u weten

Meer artikelen
Gepubliceerd op: 7 januari 2021 | Gewijzigd op: 07 januari 2021

Op 1 januari ging het akkoord tussen de Europese Unie (EU) en het Verenigd Koninkrijk (VK) voorlopig in. Maar wat betekent dat voor u als ondernemer? Wij hebben een aantal dingen voor u op een rijtje gezet die u moet weten over de Brexitdeal en zakendoen met het VK.

Wat is het handels- en samenwerkingsakkoord EU-VK?

Het VK heeft de EU verlaten. Er is dus niet langer vrij verkeer van personen en goederen. In het akkoord zijn afspraken gemaakt over zaken op het gebied van handel. Denk aan invoertarieven en controles op goederen, bijvoorbeeld planten en dieren.

Wat betekent dit akkoord voor mij?

Dankzij het verdrag wordt handel tussen Nederland en het VK makkelijker en goedkoper dan als er geen deal was gesloten. Toch is zakendoen met het VK lastiger dan eerst.

Zo is het lastiger om personeel uit het VK in dienst te nemen of zelf aan het werk te gaan in het VK. Ook is de Douane sinds 1 januari terug en krijgt u dus te maken met grensformaliteiten. Importeert of exporteert u goederen? Om geen invoertarieven te betalen, moet u vanaf nu aantonen dat uw goederen een EU of VK-oorsprong hebben.

Hoe zorg ik dat ik geen invoertarieven hoef te betalen?

Als u een oorsprongsverklaring heeft, hoeft u geen invoertarieven te betalen. Welke stappen u hiervoor precies moet doorlopen als u goederen wilt exporteren of importeren vindt u op Brexitloket.nl.

Meer weten?

Kijk voor meer informatie over zakendoen met het VK en de nieuwe situatie op Brexitloket.nl. U kunt hier ook de Brexit Impact Scan doen. Aan de hand van een aantal vragen krijgt u inzicht in de gevolgen van Brexit.

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
De komende tijd zoeken wij testers voor het nieuwe ontwerp van onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.