Hoe betrekt Nederland burgers bij energie-innovatie?

Meer artikelen
Zonnepanelen dak

Gepubliceerd op: 22 augustus 2018 | Gewijzigd op: 22 augustus 2018

Hoe kunnen energie-innovaties voldoen aan de wensen van alle belanghebbenden? Heeft u hiervoor een baanbrekend idee? Dien uw projectvoorstel in voor de tender Maatschappelijk Verantwoord Innoveren - Energie tot 16 oktober 2018, 17:00 uur.

Zo draait de energietransitie in de gebouwde omgeving vooral om de bewoner die daarin woont, werkt en leeft. Om energie-innovaties daar te laten slagen, is rekening houden met belangrijke maatschappelijke vraagstukken cruciaal. Maar dat gebeurt vaak niet direct.

Bewonerswensen centraal in cases

De tender MVI Energie daagt daarom ondernemers, wetenschappers en kennisinstellingen uit methodieken te ontwikkelen, die belanghebbenden centraal stellen. Dit aan de hand van concrete cases. Cases waarbij de verbinding tussen en innovatie en de bredere samenleving van groot belang is.

We kijken naar cases over biobrandstoffen, geothermie, de industrie en de ontwikkeling van windparken. En bij de gebouwde omgeving kijken we ook naar de data-gedreven transitie en grootschalige verduurzaming die daar nu spelen.

Bijvoorbeeld: hoe zorg je voor een digitaal energiesysteem dat flexibel gebruik mogelijk maakt door te leren van bewoners? Hoe kan energierenovatie van gebouwen ook aan de wensen van de bewoners voldoen? Om antwoorden te vinden, hebben we nieuwe samenwerkingsvormen en ontwerpmethodieken nodig.

Projectidee toetsen

Wanneer u werkt aan complexe, multidisciplinaire vraagstukken binnen de energietransitie, met een sterke maatschappelijke component, dan kan uw project mogelijk subsidie krijgen. Wilt u weten of het zinvol een tender-aanvraag te doen? Laat dan uw projectvoorstel toetsen bij RVO.nl.

Meer weten?

Service menu right