Service menu right

Internationale handel Duitsland daalt sterk

Meer artikelen
Gepubliceerd op: 10 juli 2020 | Gewijzigd op: 14 juli 2020

Het coronavirus heeft de handel van en met Duitsland hard geraakt. Het land exporteerde in mei voor € 80,3 miljard aan goederen naar het buitenland. Dat is zo'n 30% minder dan dezelfde periode vorig jaar. Ook de invoer van producten liep sterk terug. Het cijfer voor mei kwam uit op € 73,2 miljard, ongeveer 20% lager dan in 2019. Er is wel een verbetering te zien ten opzichte van april.

Dat meldt Destatis, het Duitse nationale statistiekenbureau. Ook de Duitse handel met Nederland ligt in de eerste maanden van 2020 een stuk lager. In de periode van januari tot mei exporteerden onze oosterburen voor € 34,1 miljard euro naar Nederland. Dat is bijna 13% minder dan in dezelfde periode vorig jaar. De invoer vanuit Nederland daalde iets minder sterk (-11%).

Volgens de cijfers van Destatis trekt de Duitse internationale handel wel aan in mei. Vergeleken met april van dit jaar zijn de exportcijfers zo'n 9% hoger. De invoer van Duitsland steeg met 3,5% vergeleken met mei.

Voorspellingen voor Duitse economie

Ondanks de verbeteringen in de handelscijfers van mei, verwacht de Europese Commissie alsnog een sterke krimp voor de Duitse economie. In de onlangs gepresenteerde Zomerprognose voorspelde de Commissie een krimp van 6,3% voor 2020. In dezelfde rapportage voorziet de Commissie ook een groei van 5,3% voor 2021.

Beide voorspellingen hangen wel sterk af van de ontwikkeling rondom het coronavirus. Het uitblijven van een vaccin of een 'tweede golf' van coronabesmettingen kunnen het herstel van de Duitse economie in de weg zitten. Lees meer over de economie van Duitsland op onze pagina Duitsland: feiten & cijfers.

Bent u op zoek naar meer informatie over het coronavirus in Duitsland en de effecten daarvan op internationaal zakendoen? Kijk dan op onze pagina Veelgestelde vragen over het coronavirus in Duitsland.