Jongeren bouwen eigen huis in Bronckhorst

Meer artikelen
bouwbord in bronckhorst

Gepubliceerd op: 29 juni 2018 | Gewijzigd op: 29 juni 2018

In het Gelderse Bronckhorst hebben jongeren moeite om betaalbare starterswoningen te vinden. De gemeente geeft hen daarom voor het eerst de mogelijkheid zelf te bouwen. Het Expertteam Woningbouw begeleidde het succesvolle traject naar collectief particulier opdrachtgeverschap (CPO).

Jarenlang kon er vanwege krimpscenario’s weinig worden gebouwd in Bronckhorst. Er is daardoor nauwelijks aanbod voor starters. De gemeente wil graag dat ze blijven, alleen al om de dorpskernen vitaal te houden. In het najaar van 2017 zocht de gemeente de jongeren zelf op. Met als boodschap: bouw samen jullie eigen woningen, naar eigen inzicht.

Expertteam Woningbouw adviseert

Voor Bronckhorst was CPO nieuw. De gemeente schakelde daarom het Expertteam Woningbouw in. Na een intakegesprek stelde expert Hans Vos een aanpak voor om CPO goed te organiseren. Wat is de taakverdeling met de jongeren, waar moet je op letten? “Gedurende het traject was ik vanuit het Expertteam hun vraagbaak.”

Tips voor CPO

De gemeente organiseerde samen met Vos een reeks informatieavonden. Er werden 5 bouwlocaties gepresenteerd waarop jongeren zich konden inschrijven. Met de geïnteresseerden werden verdere gesprekken gevoerd. Jongeren moesten aantonen voldoende budget te hebben. En ze kregen tips hoe je een CPO-project opzet.

"Het is raadzaam om een professionele procesbegeleider in te schakelen. Anders komt een project moeizaam van de grond. En het is slim als de 5 locaties waar mogelijk samen optrekken. Gezien de stijgende bouwprijzen is dat interessant." In totaal gaat het om 46 woningen.

Tot 25% geïnteresseerd

Volgens Vos is de potentie van zelfbouw groot in Nederland. "Onderzoek wijst uit dat 20 tot 25% van de mensen die willen verhuizen, geïnteresseerd is. Als gemeente moet je dat serieus nemen. Geef hen letterlijk de ruimte, met kavels en duidelijke voorwaarden. Ook voor jongeren met een beperkte beurs is CPO interessant. Bronckhorst bewijst dat."

Meer weten?

Service menu right